latinica  ћирилица
24/10/2023 |  18:02 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

"Балкански дијалог" у Бањалуци: Упозорење на два ратна жаришта и пријеко потребан договор у БиХ и региону (ВИДЕО)

У тренуцима, када је Балкан између двије ватре - украјинско-руским сукобом и ратом на Блиском Истоку - неопходно је успоставити глобални дијалог! Ово је поручено са Међународног скупа "Блакански дијалог", који се одржава у Бањалуци. Учесници истичу да је у БиХ неопходно, да представници оба ентитета - успоставе унутрашњи дијалог, без уплитања нелегитмних странаца.
Балкански дијалог - Фото: РТРС
Балкански дијалогФото: РТРС

Русија се , као један од гаранта Дејтонског мировног споразума увијек залагала за унутрашњи дијалог у БиХ. Зато је, чиста манипулација - судити и уводити санкције предсједнику Српске који позива на дијалог, поступа по слову Дејтона и чува међународно право, истиче руски амбасадор, Игор Калабухов.

-Предсједник Додик држи линије поштовања међународног права и судити њега за Кристијана Шмита као високог представника - то је врста манипулације. Зато је, очигледно да Кристијан Шмит није легалан високи представник - поручио је Калабухов.

Република Српска и њен предсједник, и даље ће бити на мети странаца, зато што не дају своју имовину, а туђу поштују - оцјена је учесника скупа.

-Сигурна сам да је Република Српска сада на Блакану најјача, држи се српства, његује га. Западу није потребна јака и моћна Српска, нарочито заједно са Русијом - каже Јелена Гускова, доктор историјских наука.

На Балкану, дијалог је могуће успоставити, уколико, Западне силе на челу са Америком - дозволе балканским субјектима, да креирају своју будућност. А, то у прошлости - странци нису дозвољавали земљама бивше Југославије.

-БиХ је највећи експеримент САД-а и Запада. Тако да, оно што ми данас имамо у БиХ посљедица је насљеђа, чак и међународног поретка који више не постоји - поручио је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

И након три деценије, странци не одлазе из БиХ, шта више, кажу, настваљају са уплитањем у све друштвено-државне сфере. И то доводи до неспоразума. Сходно томе, потребан је унутрашњи дијалог - да челници оба ентитета сами одлучују, без нелегитимних странаца и њихових незаконитих одлука.

-Странци не желе дијалог, јер ако нема дијалога, онда нема потребе за њиховим дјеловањем, интервенцијама и онда они увијек могу рећии - ми интервенишемо, да би спријечили рат - истакао је Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност и тероризам.

Леонид Драчевски, извршни директор Фонда за подршку јавне дипломатије "Горчаков" каже да треба унаприједити дијалог.

-На Балкану унаприједити дијалог, а у БиХ поштовати Дејтонски мировни споразум - наш је задатак - рекао је Драчевски.

Истакнуто је и да је дијалог кључан у тренутку када свијет улази у оквире униполарног поретка. Због тога је важно поштовање међународног права, територијалног интегритета и суверенитета свих држава, а што тренутно није на политичкој сцени. Поготово, ако се посматрају посљедња ратна дешавњања у свијету.

-Ако Балкан буде треће жариште, сва ЕУ ће изгорити у пламену - велики економски, политички и безбједносни проблеми - каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност и науку, Универзитета у Бањалуци.

Међународни скуп "Балкански дијалог", на којем учествују доктори наука и професори из Русије, Србије и Републике Српске, наставља се и сутра на Факултету безбједносних наука. Између осталог, биће одржана панел-дискусија "Изазови безбједности и стабилности у централној и југоисточној Европи.