latinica  ћирилица
26/10/2023 |  11:33 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Партнери на нивоу БиХ поново без договора о закону о Суду БиХ (ВИДЕО)

У Сарајеву је одржан састанак парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.
Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Ненад СтевандићФото: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да поново није постигнут договор о закону о Суду БиХ и да је донекле усаглашен закон о спречавању прању новца и терористичких активности.

- Остао је проблем сједишта апелационог одјељења. Данас смо чули да бошњачка страна није ни за апелационо одјељење, већ за неки облик суда, што значи да се нисмо договорили. Ми сматрамо да сједиште апелационог одјељења треба да буде у Бањалуци, партнери из ФБиХ да би требало да буде на некој другој локацији у Републици Српској - рекао је Додик, додавши да састанак није дао резултат.

Он је рекао да су поменута два закона разматрана "у пакету", али да се нису усагласили и да зато није постигнут договор.

Додик је рекао да је ово био кључни састанак, али да изостанак договора указује да сљедећи састанак неће бити могућ.

- Ако је Бањалука људима из ФБиХ спорна, онда они негирају државност и све остало - истакао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да закон о спречавању прања новца и терористичких активности није споран, истичући да је "узрок свих проблема менталитет прихватања протектората у ФБиХ и потреба да слушају стране амбасадоре".

- С друге стране, из Бањалуке долази манталитет суверености. Ми увијек овдје дођемо спремни, усаглашени, немамо проблем да нешто договоримо. С друге стране, имамо министре и представнике странака који на састанку кажу да не могу гарантовати да ће њихови посланици гласати за оно што се они договоре. Они су жртве психологије протектората и прихватања наметнутих ртјешења - нагласио је Стевандић, који је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да се важна тема о којој се данас нису посебно одређивали односи на успостављање бх. координатора када је у питању кориштење ИПА средстава.

- Не постоји дефинисан систем у оквиру БиХ, остао је договор да ћемо о томе разговарати како бисмо дошли до успостављања те структуре. Ми из Републике Српске инсистирамо да Влада Српске мора да буде укључења у све фазе и активности, као и Колегијум за ЕУ интеграције - навела је Цвијановићева, која је српски чалан Предсједништва БиХ.