latinica  ћирилица
31/10/2023 |  18:30 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Пред европским судовима припрема се тужба против Шмита (ВИДЕО)

Против Кристијана Шмита и појединих чланова Савјета за провођење мира у БиХ, ускоро ће бити поднесене тужбе европским судовима, а у све ће бити укључени италијански адвокати.
Тужилаштво БиХ - Шмит (Фото: РТРС, илустрација) -
Тужилаштво БиХ - Шмит (Фото: РТРС, илустрација)

Потврђено је да је СИПА добила наредбу Тужилаштва БиХ да провјери наводе Министарства безбједности, према којима Шмит није високи представник у БиХ.

Тужба пред европским судовима биће поднесена против Шмита и појединих чланова Савјета за провођење мира у БиХ због злоупотребе службеног положаја и подржавање нелегалних аката. У цијели поступак биће укључен познати италијански адвокат Анђело Тартаља који ће бранити предсједника Републике Српске Милорада Додика. Све је то договорено на састанку с руководством Српске.

- Планирамо да покренемо поступак пред европским судовима против Кристијана Шмита, али разлог зашто учествујем у свему овоме је зато што је господин Шмит све што ради, ради илегално. Прво желим да учиним, па ћу образложити стратегију - рекао је Тартаља.

Два судска поступка биће покренута у Италији и Њемачкој, потврдио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. Он је рекао да је Тартаља један од најпознатијих и најугледнијих адвоката из Рима, али и из цијеле Италије.

- И то као нелегалне особе која је без мандата Савјета безбједности УН наметала законе. И спреман је да чланове Савјета за имплементацију мира у БиХ, који нису дејтонска категорија, укључујући и представника Италије у том тијелу, такође, тужи за злоупотребу службеног положаја и подржавање нелегалних аката - рекао је Стевандић.

И док се пред европским законодавством спремају тужбе против Шмита, у БиХ је истрага против нелегалног високог представника напокон кренула са мртве тачке. Агенција за истраге и заштиту БиХ добила је наредбу Тужилаштва БиХ да провјери наводе из акта министарства безбједности у Савјету министара, која потврђују да Шмит није високи представник у БиХ.

- СИПА утврђује оно што смо ми предали Тужилаштву и да ли ту има елемената кривичне одговорности. Радује ме да Тужилаштво предузима мјере и радње у вези са овим питањем, што јасно говори и наредба СИПА да предузме мјере и радње на утврђивању околности документације коју је предало Министарство безбједности у Савјету министара - рекао је министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Из СИПА су прошле седмице потврдили да су Тужилаштву доставили обједињене одговоре надлежних тијела на нивоу БиХ, али о новим захтјевима Тужилаштва не желе док се не заврши истрага.

- У вези с новим захтјевом Тужилаштва БиХ, који се односи на вршење додатних провјера, обавјештавамо вас да СИПА не може давати информације о својим оперативним активнотима које су у току - речено је из ове агенције.

Подсјетимо, Нешић је 16. октобра предао Тужилаштву БиХ документацију безбједносних агенција у вези с лажним представљањем Шмита и незаконитим уношењем оружја у БиХ.