latinica  ћирилица
02/11/2023 |  15:27 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

СБ УН: Продужен мандат ЕУФОР-а у БиХ (ВИДЕО)

У Њујорку је одржана сједница Савјета безбједности УН посвећена ситуацији у БиХ, на којој је продужен мандат ЕУФОР-а у БиХ.
Савјет безбједности (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација) -
Савјет безбједности (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација)

Резолуција којом је потврђено продужење ЕУФОР-ове Мисије Алтеа усвојена је једногласно.

Наглашена је важност улоге ЕУФОР-а за мир и стабилност у БиХ.

Сједницом је предсједавао представник Кине којем је из Републике Српске достављен Извјештај Владе Републике Српске.

На сједници се обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић, а Кристијан Шмит није присуствовао иако је упутио свој извјештај.

Комшић је у обраћању рекао да БиХ 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума још увијек није прошла цјелокупан пут демократске транзиције и да је остала заробљена у вртлогу етнички утемељених политика и различитих етнички пројектованих циљева.

Говорећи о Шмитовом извјештају, Комшић је рекао да је потребно истаћи неколико битних елемената које Шмит није споменуо или није приказао на одговарајући начин.

- Потребно је посебно истаћи да постоји велика диспропорција између ставова изнесених у његовом извјештају у односу на оно шта заиста ради на превазилажењу ових проблема. Његова дијагностика проблема, који се тичу понашања актера из Републике Српске, у којима они говоре о неком наводном мирном разлазу, мирној дисолуцији или ентитетским надлежностима, свакако је тачна, али његову дијагнозу не прате адекватне активности - навео је Комшић.

Амбасадор САД при УН Роберт Вуд поздравио је једногласну одлуку Савјета безбједности УН, захваливши ЕУ и њеним државама чланицама на сталној посвећености очувању мира и безбједности у БиХ.

Он је рекао да је Америка узнемирена "недавним догађајима, укључујући реторичке потезе од стране званичника којима се подривају Дејтонски мировни споразум, уставна структура, владавина закона, стабилност и територијални интегритет БиХ".

Стални представник Русије при УН Василиј Небензија рекао је да је политичка криза у БиХ постала реалност и да изазива све већу забринутост.

Амбасадор Кине Џанг Џун рекао је да употреба тзв. бонских овлаштења у БиХ изазива "значајне контроверзе" и да она припадају "специјалним аранжманима у специјалним периодима".

Представник ЕУ Олоф Ског је потврдио пуну и недвосмислену подршку чланству БиХ у Унији.

Амбасадор Велике Британије Џејмс Каријуки потврдио је подршку Лондона спровођењу Дејтонског мировног споразума, рекавши да Британија озбиљно схвата своје обавезе и да остаје члан Управног одбора Савјета за примјену мира.

Хрватски амбасадор Иван Шимоновић рекао је током излагања на сједници Савјета безбједности да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић није легитимно изабран на ову функцију.

Стална представница Швајцарске у УН Паскал Бересвил поздравила је једногласно усвајање резолуције, наводећи да Мисија Алтеа даје значајан допринос у очувању мира у БиХ и има кључну улогу у стабилизацији региона.

Додала је да ће Швајцарска наставити да подржава Мисију у испуњењу свог мандата.

Представница Француске рекла је да је међународно присуство и даље је кључно за мир и стабилност у БиХ и региону.

Она је рекла да Француска позива лидере у БиХ да се суздрже од запаљиве реторике и једностраних поступака који угрожавају суверенитет и територијални интегритет БиХ, истичући да су БиХ потребне реформе на путу ка ЕУ.

Влада Републике Српске упутила је Савјету безбједности 30. Извјештај Српске, у којем је нагласила важност окончања нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита као неизабраног страног диктатора БиХ.