latinica  ћирилица
02/11/2023 |  16:45 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Комшић: Велика диспропорција између Шмитових ставова у извјештају и његових потеза

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић обратио се данас на сједници Савјета безбједности УН.
Обраћање Комшића на сједници Вијећа сигурности УН - Фото: Уступљена фотографија
Обраћање Комшића на сједници Вијећа сигурности УНФото: Уступљена фотографија

Комшић је у обраћању навео да БиХ након 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума још увијек није прошла цјелокупан пут демократске транзиције и да је остала заробљена у вртлогу етнички утемељених политика и различитих етнички пројектованих циљева.

- Томе свакако треба придодати и чињеницу како је сам Дејтонски мировни споразум постао алат за различита геополитичка надметања различитих играча на геополитичкој сцени - рекао је он.

Комшић је рекао да је БиХ "заглављена у етничким политикама које имају за циљ потпуно урушавање политичког и друштвеног система у земљи".

- Заправо се етничке политике и етничке групе користе за стварање тензија и дестабилизације, како би се на лакши начин остваривали краткорочни и дугорочни геополитички циљеви. Такво геополитичко поступање према БиХ сматрам апсолутно неприхватљивим - навео је он.

Комшић је рекао да кроз призму посматра и извјештај Кристијана Шмита.

- Да се у Босни и Херцеговини воде различите геополитичке игре, можемо једноставно приказати кроз настојања различитих актера и политичких групација, да оспоре легитимитет високог представника, настојећи на тај начин створити простор за провођење планираних геополитичких интереса. Без обзира што се у БиХ воде политичке дебате о томе да ли је високи представник легитиман, односно да ли је изабран у складу са одговарајућом процедуром, желим вам јасно истаћи да са своје стране подржавам постојање Канцеларије високог представника, све док се кроз остваривање тзв. 5+2 услова не створи амбијент за затварање ОХР-а - рекао је Комшић.

Говорећи о Шмитовом извјештају, Комшић је рекао да је потребно истаћи неколико веома битних елемената, које није споменуо или није приказао на одговарајући начин.

Он је навео да се Шмит суочио са масовним протестима грађана у БиХ, који су у два наврата протестовали испред ОХР-а изражавајући незадовољство његовим понашањем и најављеним одлукама.

- Бројност оба скупа грађана у којем учешће нису имале политичке странке, говори нам да су грађани БиХ свјесни свих важних питања у својој земљи, али и да су свјесни и незадовољни због неких лоших одлука које је доносио актуални високи представник. Вјерујем како ће високи представник ово цијенити и уважити у свом будућем раду, посебно у домену доношења будућих одлука - рекао је Комшић.

Он каже да су поједине Шмитове одлуке "добре и да су настојале заштитити уставни поредак у БиХ, али су биле недовољне и недоречене".

- Ради недоречености тих одлука расле су политичке тензије, као и настојања да се БиХ додатно етнички подијели све до њене потпуне дисолуције - каже Комшић.

Он даље наводи да је примјетно да се Шмит релативно лоше носи са таквим политичким настојањима.

- Потребно је посебно истаћи да постоји велика диспропорција између ставова изнесених у његовом извјештају у односу на оно шта  заиста ради на превазилажењу ових проблема. Његова дијагностика проблема, који се тичу понашања актера из Републике Српске, у којима они говоре о неком наводном мирном разлазу, мирној дисолуцији или ентитетским надлежностима, свакако је тачна, али његову дијагнозу не прате адекватне активности - рекао је Комшић.

Он даљње пита да ли је такво Шмитово понашање узроковано недостатком његових капацитета или је узрок томе недостатак подршке међународне заједнице.

Он је рекао да "цијени његово настојање да, када настану блокаде у функционирању заједничких институција, својом улогом медијатора покуша ријешити настале блокаде".

- То је свакако његова обавеза, прописана Анексом 10 Даyтонског мировног споразума. Када настану тешкоће у функционирању власти, узорковане различитим политичким интересима два ентитета, тек тада се високи представник појављује у улози медијатора. Међутим, дјеловање садашњег високог представника најчешће није у улози медијатора, како то налаже Анекс 10 Даyтонског мировног споразума, већ је према једном ентитету - Федерацији БиХ, постављено као проактивно, док је према ентитету Република Српска постављено као реактивно - рекао је Комшић.

Он каже да то Шмита ставља у веома незавидан положај, јер се тиме ствара могући осјећај његове политичке несигурности и пристрасности.

- Као треће, посебно смо забринути изјавом премијера једне сусједне земље, да су они излобирали код високог представника наметање таквих измјена ентитетског Устава и Изборног закона БиХ, који одговара политичким интересима сусједне државе, а на штету суверенитета БиХ. Овдје, наравно, мислим на премијера и Владу сусједне државе Хрватске - рекао је Комшић.