latinica  ћирилица
03/11/2023 |  10:55 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Шмит о политици коју воде Додик и Цвијановић; У Њујорк није отишао због обавеза

Кристијан Шмит изјавио је јутрос да на сједницу Савјета безбједности УН у Њујорку није отишао због, како је рекао, неких обавеза због којих је морао остати у Сарајеву.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Говорећи о извјештају који је послао Савјету безбједности УН, а у којем је навео да предсједник Српске, Милорад Додик води сецесионистичку политику, Шмит је рекао да није могао то да не помене, јер би у том случају "извјештај био манипулативан".

- Изненађен сам јер је Жељка Цвијановић упутила писмо гдје је питала да ли је моје именовање легитимно и добила је конкретан одговор. Моје питање је да ли она манипулише неким тезама? Они као да живе у неком изолираном свијету гдје нису свјесни шта су проблеми. Позивам Цвијановићеву да јавно са мном разговара и да ми каже које су то притужбе Републике Српске. Спреман сам да разговарам с њом – рекао је Шмит.

Такође, на питање да ли има намјеру смијенити Додика, Шмит одговара да су све карте и опције на столу, а да је то одлука о којој мора добро размислити и узети у обзир све ствари - између осталог став и мишљење грађана.

Шмит је такође рекао и да је министар безбједности Ненад Нешић, тај који је одговоран за сигурност свих оних који су у БиХ па и за њега лично.

- Шта је посао министра безбједности - да осигура сигурност за све у земљи, па и за мене. За све нека се обрати Министарству иностраних послова јер су они надлежни за моју функцију и позицију. Његов задатак је да гарантује и моју сигурност, а ако тога није свјестан, онда он заправо није схватио свој задатак. Треба престати са играма и радити свој посао - каже Шмит.

На питање како коментарише Додикову идеју о уједињену Републике Српске, Србије и Црне Горе, Шмит је подсјетио на референдум у Црној Гори 2005. године када су се грађани јасно изјаснили да желе самосталност и независност.