latinica  ћирилица
09/11/2023 |  12:33 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Цвијановићева са Ле Пеновом и парламентарцима: БиХ нема високог представника (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се данас у Паризу са групом посланика у Народној скупштини Француске, коју је предводила предсједница посланичке групе Националног окупљања Марин ле Пен.
Марин ле Пен и Жељка Цвијановић -
Марин ле Пен и Жељка Цвијановић

На састанку је разговарано о политичким и економским приликама у БиХ и региону, тренутној ситуацији и изазовима у Европској унији, као и перспективи процеса европских интеграција Западног Балкана, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Цвијановићева је изразила посвећеност европском путу БиХ, али и жаљење због недостатка разумијевања и двоструких аршина које ЕУ примјењује према различитим земљама.

Цвијановићева је упознала саговорнике о актуелним темама у БиХ, указавши на потребу досљедног поштовања Дејтонског мировног споразума и уставних надлежности различитих нивоа власти.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је нагласила важност унутрашњег дијалога и доношења одлука од стране домаћих институција и демократски изабраних представника, без интервенционизма иностраних актера.

Цвијановићева је истакла да БиХ тренутно нема високог представника, а да странац који се тако представља није изабран у складу са анексом 10 Дејтонског мировног споразума, јер није потврђен у Савјету безбједности УН.

Поред Ле Пенове, састанку су присуствовали посланици, чланови Одбора за спољне послове у Народној скупштини Француске Марин Хамелет и Јаел Менаш, као и потпредсједница Групе пријатељства Француска - БиХ Лора Лавалет.

Цвијановићева се данас у Паризу састала и са француским сенаторима.