latinica  ћирилица
12/11/2023 |  17:03 | Аутор: Блиц

Америка тестирала нови футуристички авион "Б-21 рајдер" (ВИДЕО)

Авион "Б-21 рајдер" извео је први пробни лет, помјеривши футуристички ратни авион ближе циљу - да постане сљедећи "невидљиви" бомбардер у земљи са нуклеарним оружјем.
Б-21 рајдер (Фото:  Wikipedia/U.S. Air Force) -
Б-21 рајдер (Фото: Wikipedia/U.S. Air Force)

Авион је летио у Палмдејлу у Калифорнији, гдје га тестира и развија компанија Нортроп Груман.

Ваздухопловство планира да направи 100 ратних авиона, који имају облик летећег крила који је сличан њиховом претходнику “Б-2 спирит“, али ће укључивати напредне материјале, погон и стелт технологију како би били опширнији у будућем сукобу. Планирано је да се авион производи у варијантама са и без пилота.

"Б-21 Рајдер" је први нови амерички авион бомбардер у посљедњих више од 30 година, и скоро сваки аспект програма је повјерљив.

И Нортроп Груман и америчко ваздухопловство покушали су да заштите детаље програма како би спријечили Кину да добије приступ технологији оружја и направи сличну верзију, као што је то урадила са другим напредним америчким системима наоружања као што је борбени ловац Ф-35.

Б-21 је дио напора Пентагона да модернизује сва три дијела своје нуклеарне стратегије, која обухвата нуклеарне балистичке ракете лансиране из силоса и бојеве главе које се испаљују са подморница, док улаже у ново оружје како би парирао брзу војну модернизацију Кине.