latinica  ћирилица
14/11/2023 |  20:29 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Новић: Амбасадор Ирана би требало да буде проглашен персоном "нон грата"

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је да би амбасадор Ирана требао да буде проглашен персоном нон грата да у БиХ постоји правна држава.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Новић је рекао да изјава иранског амбасадора да ће Иран, уколико затреба послати помоћ БиХ као што је то учинио и прије 30 година, не представља никакво изненађење, јер је та земља слала своје борце и за вријеме протеклог рата у БиХ.

- Видјели смо како су муџахедини одсијецали главе стотинама Србима на Озрену и видјели смо каква је то њихова демократија - рекао је Новић новинарима у Требињу.

Новић је истакао да Федерацији БиХ очигледно одговара то што БиХ "није држава у оном смислу као што су државе свијета", те да из безбједносних структура још склоњени такозвани "спавачи".

- Они се већ сада увелико буде и чини се да сада много више гледају, него што спавају - рекао је Новић.

Представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ у писму америчком Конгресу и Европском парламенту указали су да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста, као и да су дијелови БиХ насељени Бошњацима и даље дом бројним спавачким ћелијама "Ал каиде" и терористичке "Исламске државе" које би потенцијално могле бити активиране ако и када стигне наређење.