latinica  ћирилица
19/11/2023 |  10:24 | Аутор: СРНА

Калинић: БиХ је као троножац, измакне ли се "српска ногара", нема земље

Садашња БиХ је као троножац и уколико се измакне једна ногара, у овом случају српска, нема више земље, рекао је бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић поводом 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић је нагласио да је током четири године рата животима најбољих међу Србима одбрањена Република Српска, која је створена прије трагичног сукоба у БиХ.

Присјећајући се 21. новембра 1995. године, Калинић је рекао да је Арнађеловдан те године био истовремено и дан разочарања, али и нове наде за српски народ на узаврелом босанском тлу.

- У то вријеме, стицајем околности био сам са највишим руководством Српске у ишчекивању коначних вијести из Дејтона. Свједок сам разочарења чињеницом да смо у мировном споразуму неправедно остали без сарајевских огњишта која смо крвљу бранили, без дијелова крајишких територија, са неријешеним питањем Брчког, без изласка на море, са пресјеченом територијом код Горажда - истакао је Калинић.

Према његовим ријечима, све је то помутило, ипак, радосну чињеницу да је коначно завршен рат, да је наступио мир, да је и кроз међународни споразум верификована Република Српска и да су сачуване готово све надлежности једне државне заједнице у оквиру редефинисане БиХ.

- Чим се наша делегација вратила из Дејтона интервенисали су, због могућег одбијања, тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић и српски патријарх Павле па је тешка срца прихваћено да у децембру у Паризу потпишемо коначни Дејтонски мировни споразум - подсјетио је тадашњи предсједник Народне скупштине Српске.

Он је истакао да је убрзо након потписивања и током свих протеклих 28 година услиједила клизајућа ревизија Дејтонског споразума, оличена у активности бројних опскурних организација и ликова делегираних од антисрпски острашћених западних администрација.

Калинић је нагласио да су сви они преузели улогу својеврсних оцеубица споразума, без обзира на то што су њихове државе и аутори и његови формални покровитељи, те додао да су шефови тих држава ставили своје потписе на оно што се сматра "словом изворног Дејтона", да је то непобитна чињеница, ма колико о томе ћутали.

Јасно је, каже, да то чине да би испунили своје глобалне планове на западном Балкану и удовољили нарастајућој муслиманској еуфорији да добију унитарну, односно своју државу и да у Европи остане "мирна Босна", а при томе све вријеме упорно игноришу чињеницу да дејтонску БиХ чине два ентитета и три равноправна конститутивна народа.

Он је указао на то да босански унитаристи сматрају да Србима и Хрватима не треба слобода и равноправност у БиХ кад имају матичне државе Србију и Хрватску и да, уколико им не ваља "грађанска", односно муслиманска БиХ, треба да "купе прње и иду у своје матице".

Босански унитаристи ће, истакао је он, 25. новембра славити ону БиХ из партизанских времена, заборављајући да и ЗАВНОБиХ није могао заобићи чињеницу да три народа чине БиХ, па би требало да је она подједнако добра за сва три.

Калинић је додао да су све то знали и знају бивши и садашњи колонијални управници, али да и даље силеџијски, мимо Устава и закона, настоје да произведу и одрже стање које је миљама далеко од онога што представља изворни Дејтонски мировни споразум.

Они, истакао је Калинић, попут правих политичких штеточина изврћу ствари наглавачке и са лицемјерном причом о такозваном духу Дејтона проглашавају Републику Српску и њено руководство рушиоцима Дејтонског споразума, посежу за санкцијама и организују политичке судске процесе према онима који раде у складу са Уставом и поштујући слово изворног Дејтонског споразума.

Ако се игнорише то слово, оцијенио је Калинић, и све то релативизује кроз флоскулу о такозваном духу Дејтона, онда им већинска Република Српска поручује да не жели да има посла са "политичким вампирима".

- Ако сматрају да је Дејтон мртав, да више не постоји, да му је истекао рок трајања и да они скривајући се управо иза њега, непостојећег, могу са нама и нашом државом коју смо направили прије рата и одбранили уз велике жртве да раде како им је воља, наша је коначна порука - Граница постоји! - рекао је Калинић.

Калинић је напоменуо да Република Српска зна свој пут, има људске и материјалне ресурсе да буде самоодржива, а исто мисле и инострани пријатељи Српске који добро разумију садашњу ситуацију у БиХ и спремни су да буду уз њу у сваком погледу.

- Зато и поручујемо западним менторима ове наопаке, деструктивне политике, ако макар један од три народа не жели ову земљу, онда се зна шта је њена судбина - закључио је Калинић.

У уторак, 21. новембра, навршава се 28 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.