latinica  ћирилица
21/11/2023 |  11:10 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Вучић: Упутићу Влади захтјев да размотри поново одржавање вјежби са НАТО

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће као врховни командант оружаних снага упутити захтјев Влади Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да се поново крене у одржавање заједничких вјежби са НАТО.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ)

- Ми смо се данас договорили и разговарали, а ја ћу као врховни командант оружаних снага упутити захтјев Влади Србије да у наредном периоду размотри одлуку о томе да поново кренемо у одржавање заједничких вјежби са НАТО-ом које смо имали раније и са другим нашим партнерима - рекао је Вучић на заједничкој конференцији са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Додао је да је важно да људи у Србији разумију да је Београд потпуно сагласан са НАТО да је њихов мандат заснован на основу резолуције 1244 УН-а.

- Зато ми поздрављамо присуство војника НАТО-а, присуство војника КФОР-а и желимо још веће присуство. Никакав проблем са тим немамо, али имамо проблем са политичким тумачењем које долази из многих земаља са запада - рекао је Вучић.

Што се тиче сарадње са НАТО, Вучић је оценио да је она коректна и добра.

- Када неко на пристојан начин разговара, онда смо увијек у стању да кажемо нема потребе за толиким бројем војника ту и ту. Али ми ту врсту наређења не примамо ни од кога, јер Србија је војно-неутрална земља и остаће војно-неутрална земља. И зна се ко управља војском и ко командује Војском Србије - истакао је Вучић.