latinica  ћирилица
21/11/2023 |  14:26 ⇒ 22/11/2023 | 09:57 | Аутор: СРНА

Осумњиченом за учешће на страним ратиштима одређен једномјесечни притвор

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Аднану Ћатићу, који је осумњичен за учешће на страним ратиштима Сирије и Ирака, гдје је дјеловао у структурама терористичке организације Исламска држава, потврдио је тужилац Дубравко Чампара.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

- Притвор је одређен у трајању од мјесец дана, колико је и тражено - рекао је Чампара.

Чампара је на рочишту на којем се расправљало о притвору појаснио да се Ћатић, након скоро 10 година учествовања на страним ратиштима, вратио из Турске у БиХ са путним листом и пасошем који је истекао, те је приведен на аеродрому у Сарајеву у петак, 17. новембра, додајући да се због тога не може расправљати о тези добровољног враћања.

Он је навео да Тужилаштво у овом поступку намјерава уложити доказе добијене након пада терористичких организација, чији је члан био и Ћатић, те саслушати бројне свједоке који су имали сусрет с њим.

- Данас смо наредили Агенцији за истраге и заштиту да спроведе финансијску истрагу, не само за подручје БиХ, него и за Турску, гдје је боравио од 2021. године са супругом и двоје малољетне дјеце - рекао је Чампара за Срну.

Он је објаснио да Ћатић вјероватно познаје све свједоке које Тужилаштво намјерава саслушати у вези са његовом улогом на страном ратишту и дјела која је чинио, те да би његово пуштање на слободу могло угрозити те свједоке и тачност њихових исказа.

- Долазимо до претпоставке да је остварио пријатељске односе са терористичким организацијама након скоро 10 година боравка. Морамо знати да се ти људи налазе широм свијета и свједоци смо терористичких напада. Сматрамо да се он може ослонити на те везе ако буде на слободи - рекао је Чампара.