latinica  ћирилица
23/11/2023 |  15:38 | Аутор: РТРС

Випотник-Лагерлоф: Очувати животну средину

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник, са сарадницима, примио је данас у наступну посјету амбасадорку Шведске у БиХ Хелене Лагерлоф и Сару Линдегрен, замјеницу шефа мисије и директорицу политичког одјељења у Амбасади Шведске.
Састанак - Фото: Уступљена фотографија
СастанакФото: Уступљена фотографија

У отвореном разговору, Випотник је изразио очекивања да ће досадашња добра сарадња Министарства и Амбасаде Шведске бити додатно унапријеђена и да ће као резултат имати нове пројекте, посебно у области заштите животне средине.

Лагерлоф је обавијестила Випотника да су обезбијеђена средства за имплементацију Стратегије заштите животне средине за ниво БиХ, чију израду је финансирала Шведска, а кључни партнер на изради је Штокхолмски институт за животну средину и изразила наду да ће овај стратешки документ бити ускоро усвојен.

Випотник је рекао да је Стратегија заштите животне средине Републике Српске, као једна од компоненти стратешког документа за ниво БиХ, усвојена, и да ће тражити да се у Стратегију за ниво БиХ уврсти заштита од одлагања истрошеног нуклеарног горива у пограничном појасу.

- На тај начин ћемо додатно обавезати власт на свим нивоима у БиХ на максималан ангажман на рјешавању проблема Трговске горе - нагласио је он.

Лагерлоф је нагласила спремност да Амбасада Шведске, као и до сада, пружи подршку Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију у настојањима да се грађанима Републике Српске омогући одржив развој уз очување животне средине.