latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:46 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Породица Илић, повратници из иностранства: Код куће је најљепше (ВИДЕО)

Приче о одласку у иностранство у потрази за бољим животом, засјениле су оне о повратку породица на родно огњиште. Не зна се тачан број колико их се у овој години вратило из иностранства, али податак да је осморо дјеце из шест породица које су се вратиле из Њемачке, Америке и Русије уписано у школу "Вук Караџић" у Бијељини охрабрује и оне који размишљају о повратку.
Породица Илић из Бијељине - Фото: РТРС
Породица Илић из БијељинеФото: РТРС

У одјељење седми три ове школске године из Њемачке су дошле близнакиње Јохана и Елена Илић. Њихова жеља да живе у Бијељини олакшала је одлуку њиховим родитељима да се врате у Семберију. Почетак не баш лак, било је потребно научити ћирилицу, савладати језичку баријеру али и прилагодити се новом окружењу.

- Највећи проблем је да нисмо знали ћирилицу ни да читамо и пишемо, а мама и тата су нашли учитеља и он нам помаже. Саад знамо и да читамо и пишемо ћирилицу - каже Хелена Илић.

На њене ријечи надовезује се и Јохана Илић.

- Другари су добри, фини, пуно нам помажу и смешни су. Најтежи предмет ми је физика, јер не могу формуле да укапирам - прича Јохана.

Уз помоћ другара све препреке се лакше савлађују.

- Кад год им треба помоћ, што нас питају помогнемо им увијек - каже друг из школске клупе Лазар Маргетић.

У савладавању градива помогли су им и наставници . Ове године осморо ђака из иностранства дошло је у ову школу.

- Они проблеми са којима се суочавају сви дјеца повратници из иностранства, они недовољно познају српски језик и ту им наставници и ученици помажу и они су уклопљени у наш колектви и имају подршку што наставног и стручног особља тако и другара у учионицама - каже Предраг Рачановић, директор ОШ "Вук Караџуић" Бијељина.

Жељко Докнић, наставник математике и физике у ОШ "Вук Караџић" , наглашава да је наш систем школоваља напреднији.

- Мислим да је наш систем школовања много напреднији, наставни план и програм је бољи. Ученице с обзиром да су рођене тамо, постоји језичка баријера и поред свих тих обавеза које требају да обаве у школи због језика којег слабије разумију и говоре оне се одлично сналазе - каже Докнић.

 Задовољство је гледати дјецу која су срећна, кажу родитељи Јохане и Елене који су се прије 35 година упознали у Њемачкој и створили породицу. Иако је Пољакиња њихова мајка Бригита својим домом сматра кућу у Бијелини.

- Није било тешко ми смо увијек волели овдје до дођемо и нисам знала да ћемо тако брзо да се вратиме јер су дјевојчице пар година причале да желе да овдје иду у школу, па смо ове године рекли да ћемо да пробамо. Било је на почетку мало тешко да се навикнемо на овај систем и како иду у школу али сад је све лијепо, задовољни смо, оне су презадовољне и то је најљепше што може да буде - каже Бригите Илић.

Отац Бобан Илић, прича да је најљепше у свом крају. 

- Ја мислим да ће то велики број дјеце исто да каже да ли са наших простора или са других. Запад је постао мање више све осим запада, има толико народа и народности и толико је то политизовано тако да не осјећају се задовољно као овдје. То није само на њих двије конкретно, то се тиче све дјеце у иностранству - каже Бобан Илић.

А пружити срећно дјетинство дјеци сан је сваког родитеља. И када су одлазили у иностранство било је то због боље будућности, а и сада када се враћају циљ је исти, имати срећну и здраву породицу.