latinica  ћирилица
25/11/2023 |  10:37 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Борци извиждали Конаковића, Никшића и Форту уз пјесму "Ој Косово, Косово"; Пропао покушај прославе (ФОТО/ВИДЕО)

Борци Војске Републике Српске извиждали су данас долазак министарка иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковића, премијера Федерације БиХ и лидера СДП БиХ, Нермина Никшић, као и Едина Форту у просторије СДП-а у Бањалуци.
Мирно окупљање Борачке организације Бањалука као одговор СДП-у - Фото: РТРС
Мирно окупљање Борачке организације Бањалука као одговор СДП-уФото: РТРС

Они дошли у пратњи полиције, а одмах по изласку из возила, борци су почели да звижде. Конаковић је раније најавио шетњу Бањалуком, али се његов долазак свео само на долазак у просторије СДП-а.

Борци су поручили да се у Српској не може славити ниједан празник сем 9.јануар, те запјевали и пјесму "Ој, Косово, Косово".

Конаковић је кратко рекао да нису дошли да провоцирају.

Никшић је рекао да је Бањалука дио БиХ.

Борачка организација града Бањалука организовала је мирно окупљање да би исказала незадовољство и противљење раније најављеном доласку чланова СДП-а БиХ у Бањалуку поводом обиљежавања дана ЗАВНОБиХ-а, односно тзв. Дана државности БиХ, упркос забрани. Полицијска управа Бањалука забранила је СДП-у окупљање ради овог обиљежавања.

Након окупљања испред хотела Мериот, гдје је раније била најављена, а потом отказана свечана академија, борци су се окупили испред просторија СДП-а, гдје су дошли и Конаковић, Никшић и Форто.

Фото: РТРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поновио је да су се на миран и достојанствен начин окупили као и да је окупљање чланова СДП-а БиХ увреда за све живе борце Војске Републике Српске, али још већа за погинуле борце који су дали своје животе за стварање Српске.

Фото: РТРС

- Ово је прије свега вријеђање Републике Српске, која је настала 9. јануара и која је међународно призната потписивањем Дејтонског мировног споразума - рекао је Остојић.

Фото: РТРС

Предсједник организације Горан Рогић је истакао да ово што се данас дешава у Бањалуци, прије неког времена дешавало се у Дервенти, у Котор Варошу, па да не би постала пракса, да не би провоцирани и понижавани, борци су одлучили да искажу бунт.

Он је додао да нико никоме не може да забрани да дође у град, који је отворен за све, али не и да на данашњи дан дође да провоцира.