latinica  ћирилица
27/11/2023 |  20:08 | Аутор: РТРС

Федерални медији о Хелезу: Лупета глупости како би привукао пажњу

Шта се крије иза навода министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о постојању паравојних кампова у Републици Српској, прозрели су и медији у ФБиХ.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

Наиме, сарајевски Аваз је изјаве Хелеза назвао лупетањем глупости, уз поруку да само наносе штету БиХ и служе за његову личну промоцију, али никако за добробит грађана.

У коментару под називом "Лупетање глупости" аутор наводи да Хелез овакве изјаве пласира како би привукао мало популарности, без икаквих доказа.

- Иако није понудио никакве ваљане аргументе, осим да је видио неке фотографије које ће показати медијима, али их не може послати, што само по себи нема никаквог смисла, он је на тај начин показао само неозбиљност, и то не први пут. Иако је то посао којим се треба искључиво бавити ОБА, Хелез ужива да у сваком гостовању спомиње неке "обавјештајне" податке, којима само себи даје на важности - пише Аваз.

У тексту се констатује да заправо није ријеч ни о каквим обавјештајним подацима, а аутор предвиђа и наредни Хелезов потез.

- Наравно, није ријеч о никаквим обавјештајним подацима, а, након што је ОБА упутила деманти на изјаву да постоје такви обавјештајни кампови, очекује се да Хелез, као и прошли пут, каже да није мислио на нашу обавјештајну службу. Но, тешко је повјеровати да би било какве стране обавјештајне службе одавале податке једном министру мимо процедура, што се, уосталом, у нормалним државама и кажњава - пише у коментару сарајевског медија.

Стога, према мишљењу аутора, јасна је и Хелезова намјера - а то је покушај провоцирања предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Једина намјера оваквих лупетања глупости вјероватно је била да послије тога каже сам себи: "Додик не зна како ће са мном, наговорио сам му се" - пише даље аутор.

Потом објашњава да Хелезово лупетање глупости не доноси никакву корист грађанима БиХ.

- Грађани од тог његовог узнемирења јавности, због реченице "наговорио сам се Додику", ништа неће имати. Напротив, могли би имати штету, с обзиром на то да је БиХ на корак од отварања преговора за чланство у Европској унији. Осим штете на европском путу, Хелез ће се сада морати бринути и о самом себи, јер ће ове тврдње морати доказати и тужиоцима - наводи Аваз.

Подсјећамо, члан заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Сафет Софтић рекао је данас да би Хелез требало да сноси одговорност уколико његове изјаве нису основане.

Софтић је истакао да није нимало безазлено ако министар одбране у Савјету министара изјави да постоје кампови у којима се обучавају људи за војна дејства, а са друге стране обавјештајна агенција каже да од тога нема ништа.

Коментаришући Хелезове тврдње о наводном постојању војних кампова за обуку у Републици Српској, он је рекао да је необична ситуација да министар одбране једне земље тврди нешто, што обавјештајна агенција демантује.