latinica  ћирилица
28/11/2023 |  13:19 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Нешић: Алтернатива нерегуларној миграцији не може бити претварање Западног Балкана у тампон зону

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић у Бриселу учествује на Међународној конференцији глобалне алијансе за борбу против кријумчарења миграната, у организацији Европске комисије.
Ненад Нешић у Бриселу - Фото: Уступљена фотографија
Ненад Нешић у БриселуФото: Уступљена фотографија

Конференцију којом предсједава комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон, отворила је предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен.

Уз комесаре ЕУ, представнике европских безбједносних агенција ЕУРОПОЛ и ФРОНТЕКС о превенцији и одговору на кријумчарење миграната дискутовали су министри унутрашњих послова 20 земаља које су највише погођене миграцијским токовима.

Нешић је истакао да Европа мора имати дугорочне, стратешке и изнад свега искрене и изводљиве одговоре на изазове које носе миграције.

Фото: Уступљена фотографија

- Алтернатива нерегуларној миграцији и одвраћању не може бити претварање Западног Балкана у тампон зону. Дугорочно, алтернатива нерегуларној миграцији мора бити јединствен европски одговор. Морамо заједнички уложити своје капацитете у заустављање миграција на њиховом изворишту. Стратешки, Европска унија треба да каже нама са Западног Балкана - да, имате извјесност да до 2030. године постанете чланице ЕУ. На тај начин, наше државе, полицијске агенције и грађани биће још мотивисанији у одбрани безбједности заједничког европског простора - казао је Нешић.

Представљајући стање миграција у БиХ, Нешић је рекао да је и даље сложено, с обзиром на све израженију промјену руте кретања преко БиХ.

- Евидентирано је повећање миграцијског притиска у односу на исти период прошле године за 27,24 одсто. У циљу адекватног одговора на миграцијски притисак, Гранична полиција БиХ појачава присуство полицијских службеника за надзор државне границе. Истовремено реализоване су оперативне акције с циљем спречавања кријумчарења миграната и трговине људима - додаје Нешић.

Истиче да, поред активности на идентификацији и процесуирању појединаца и група које се баве кријумчарењем људи, велика пажња усмјерена је и на идентификацију и спријечавање група и појединаца који би се могли довести у везу са екстремизмом и радикализмом.

Током посјете Бриселу, Нешић се сусрео са Оливиером Онидијем, замјеником генералног директора Генералне дирекције за унутрашње послове у Европској комисији. На маргинама конференције одржан је састанак Нешића и министра унутрашњих послова Републике
Хрватске Давором Божиновићем, а разговарао је и са министрима унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливером Спасовским, Црне Горе Данилом Шарановићем и Албаније Таулантом Балом.