latinica  ћирилица
29/11/2023 |  11:47 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Расписан Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је данас Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде васпитачима и стручним сарадницима у предшколским установама те наставницима, стручним сарадницима и школским библиотекарима у основним школама у радној/школској 2023/2024. години и наставницима и стручним сарадницима у средњим школама у школској 2022/2023. години, за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Кандидате за додјелу Светосавске награде могу предлагати предшколске установе, на приједлог стручног вијећа или стручног тима и струковна удружења васпитно-образовних радника (предлагачи).

Кандидате за додјелу Светосавске награде испред основних школа могу предложити основне школе и струковна удружења васпитно-образовних радника (предлагачи). Кандидате за додјелу Светосавске награде за средње школе, у име школе, могу предлагати: директор школе, наставничко вијеће и стручни активи (предлагачи).

Уз пријаву на јавни позив доставља се образложен приједлог за додјелу Светосавске награде, биографија кандидата, документација којом се доказује да кандидат испуњава услове и критеријуме за додјелу Светосавске награде.

Услови које кандидат обавезно испуњава приликом пријављивања на јавни позив за додјелу Светосавске награде су да је у радном односу у предшколској установи/основној/средњој школи у години у којој се додјељује награда и да има најмање 10 година радног стажа на мјесту васпитача и/или стручног сарадника у предшколским установама односно наставника, стручног сарадника и/или школског библиотекара у основним школама, наставника/стручног сарадника у средњој школи у Републици Српској.

Критеријуми за бодовање приликом утврђивања листе кандидата за додјелу Светосавске награде прописани су законским и подзаконским актима.

Добитници Светосавске награде из претходних година не могу се пријавити на јавни позив узимајући у обзир да се Светосавска награда додјељује само једном.

Рок за достављање пријава на јавни позив је 15.12.2023. године, а неблаговремене и непотпуне пријаве неће бити разматране.
Имена добитника Светосавске награде биће објављена на званичној интернет страници Министарства просвјете и културе.

Светосавска награда се додјељује у облику повеље и новчане награде.

Светосавску награду у радној/школској 2023/2024. годину за предшколске установе и основне школе и школској 2022/2023. години за средње школе у Републици Српској, додијелиће министар просвјете и културе, док ће вријеме и мјесто одржавања манифестације бити накнадно објављено на званичној интернет страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.