latinica  ћирилица
29/11/2023 |  21:32 ⇒ 21:38 | Аутор: Глас Српске

Минић: За Бијељину издвојено највише средстава, нетачне тврдње Петровића

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић по устаљеном обичају и недостатку комуникације са својим грађанима опет је данас изнио прегршт лажи на рачун Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је ресорни министар Саво Минић, коментаришући Петровићеве наводе да средства неће бити кориштена за накнаду штете ниједног корисника са подручја Бијељине.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

- Да Фејсбук начелник има било какву комуникацију са својим грађанима знао би да је ресорно министарство до сада од укупних средстава исплаћених за ову намјену, а ријеч је о 10,5 милиона КМ, за Бијељину издвојило 7,3 милиона КМ - каже Минић.

Јавност треба да зна, додаје он, да ће од посљедња два милиона КМ бити исплаћено 158 корисника, међу којима је 150 Бијељинаца.

- Да је Фејсбук начелник питао било којег произвођача из Бијељине или било које удружење из тог града сазнао би да свакодневно комуницирамо са стотинама произвођача из града на чијем је челу и договарамо на који начин да их обештетимо. Да је Петровић, а који је својим нечињењем можда и најодговорнији за ширење болести на подручију Бијељине, којим случајем позвао било кога у Министарству, сазнао би да је свакој транши коју смо исплатили за одштету било преко 70 одсто произвођача управо из Бијељине - рекао је Минић за Глас Српске.

Он даље каже да је Петровић пласирао лаж када је рекао да Ветеринарски институт Републике Српске "Др Васо Бутозан" није дјеловао на подручју Бијељине.

- Институт је формирао лабораторију на подручју Бијељине и на тај начин удуплао број узорака које је могуће урадити у току дана. Тимови поменутог института прелазили су дневно више од хиљаду километара како би сервисирали све произвођаче са подручја Бијељине, а како би правовремено добили све неопходне резултате унутар 24 сата - рекао је Минић.

Подсјећамо, из Министарства пољопривреде Српске данас су саопштили како ће се средства од два милиона КМ, које је одобрио Управни одбор Фонда солидарности Републике Српске за сузбијање посљедица афричке куге свиња, искористити за стоодстотну накнаду штете за кориснике чија штета износи до 5.000 КМ, као и за дјелимичну накнаду штете за веће кориснике.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић реаговао је на ово саопштење, тврдећи да ништа од поменутих средстава неће завршити у граду који води.