latinica  ћирилица
30/11/2023 |  11:12 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

У Вишеграду обиљежено 70 година рада Дома културе

У Културном центру "Иво Андрић" у Вишеграду обиљежено је 70 година рада Дома културе у овом граду.
Изложба "Фотографијом кроз културу Вишеграда" - Фото: РТРС
Изложба "Фотографијом кроз културу Вишеграда"Фото: РТРС

Већ 70 година постојања, Дом културе у Вишеграду а данас Културни центар "Иво Андрић", важан је дио живота града.

Био је то центар културних дешавања. Мјесто на коме су инициране и развијане културне навике. Мјесто где су се могле погледати представе, филмови и слушати концерти.

- Централно мјесто пред Други свјетски рат у Вишеграду заузимао је Српски дом. Значајна институција културе која је обједињавала сва културна друштва тадашњег Вишеграда до Другод свјетског рата. Са настанком нове држава и идеологијеи вриједности, а на иницијативу професора вишеградске Гимназије почела је изградња Дома културе - рекла је професор Дивна Васић.

Директорка Културног центра "Иво Андрић" Мирјана Баранац каже да је Дом културе изграђен 1953.године и да се деценијама у овим просторијама одржавају културне и друштвено-политичке активности. Све ове године Дом културе има успјеха у раду, захваљујући општини Вишеград као оснивачу и доброј сарадњи са другим јавним установама и предузећима.

Поводом јубилеја отворена је изложба фотогафија под називом "Фотографијом кроз културу Вишеграда",

Представљен је културни живот Вишеграда позориште, филм, балет. Много је прије био богат културни живот Вишеграда, него можда и сад - каже аутор изложбе Весна Нешковић.

Културни центар представља локални центар информисања од посебног друштвеног интереса који доприноси општем образовању, информисању и задовољавању културних потреба.

У Културном центру "Иво Андрић" тренутно су смјештени Градска галерија и Народна библиотека.