latinica  ћирилица
30/11/2023 |  13:52 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Срби у Мађарској сачували језик и традицију; Владика Лукијан: Имамо двије матице - Српску и Србију (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Будимпешти са епискоком будимским Лукијаном.
Вишковић у Мађарској - Фото: РТРС
Вишковић у МађарскојФото: РТРС

- Констатовали смо одређене ствари које су важне да опстанак српског народа у Мађарској - истакао је Вишковић за РТРС.

Каже да је епископ Лукијан рекао да српски народ има своју заједницу и права у Мађарској.

- Велика захвалност нашој цркви и премијеру Мађарске Виктору Орбану који је много помогао - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да Срби у Мађарској имају образовне установе које раде на српском језику и ћириличном писму.

- Сачували су и своју вјеру и традицији. Владика је истакао да Срби у Мађарској имају двије матице, а то су Српска и Србија. Цијеним напоре које владика улаже да очува српску заједницу у Мађарској - навео је Вишковић.

Епископ будимски Лукијан истакао је за РТРС да Срби који живе у Мађарској, имају двије матичне земље Републику Српску и Србију.

- Захвалио бих предсједнику Владе Републике Српске, те издвојио чин саборности српског народа, окупљености око цркве, Свете Тројице и светосавља. Стицајем околности смо у Мађарској, али нам много значи када нас посјећују људи из наших матица. Од важности нам је и да ми видимо светиње, које су наши стари сазидали и које се чувају у цијелој БиХ, а посебно у Српској, Србији, као и оне на Косову и Метохији - изјавио је владика.

Како је истакао, у Будимпшети се налази Црква Светог Ђорђа, а на неколико километара, у мађарском граду Сент Андреа постоји чак седам православних цркава.

Подсјећмо, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Будимпешти са министром економског развоја Мађарске Мартоном Нађом, који је подржао организацију заједничког економског форума, као и међусобно јачање економских односа у производном, пољопривредном, економском и финансијском сектору, те области енергије.