latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:17 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Свештеник Станиша Арсић у Ракитници наишао на закључану цркву (ФОТО)

Свештеник Епархије рашко-призренске Станиша Арсић посјетио је данас у пратњи тзв. косовске полиције оскрнављени Храм Светог арханђела Михаила у Ракитници код Подујева и наишао на закључану цркву, саопштено је из Епархије.
Свештеник Станиша Арсић у Ракитници (Фото: @EparhijaKIM) -
Свештеник Станиша Арсић у Ракитници (Фото: @EparhijaKIM)

- Свештеник Арсић је установио да су након паљевине и рушења јужног зида на храму још прије неколико година без ичије дозволе вршени грађевински радови. Он је покушао да уђе у цркву, али су врата закључана великим новим катанцем и оковима који су уграђени у камени довратник и стара дрвена врата која имају своју браву - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су са сјеверне стране на главном дијелу цркве поломљена стакла на прозору и кроз њега се једино може видјети дио унутрашњости и епитрахиљ који је остао, након провале и наводног служења самозваног свештеника Николе Џуфке и Кристијана Загалија, такође лажног свештеног лица из Албаније кога је Џуфка прогласио за свештеника.

- У трњу поред тротоара испод прозора одложени су остаци малих бијелих свијећа које се користе за декорацију и вјероватно су коришћени у "обреду" који је обављен јуче у проваљеном храму - навели су из Епархије.

Отац Станиша се помолио испред затворених врата и на гомили сломљених плоча и цигала пронашао дио довратника из унуташњости храма на ком се налазе орнаменти и ћирилична слова.

- Иако ријетки посљератни извјештаји говоре о старом гробљу око цркве и два очувана крста, данас их није било могуће пронаћи - додаје се у саопштењу.

Медији су раније извијестили о активностима самозваног свештеника Џуфке уз фотографије из српске светиње гдје се он са групом људи фотографисао у свештеничкој одежди и са заставом "велике Албаније".

Епархија рашко-призренска саопштила је да је упад лажног свештеника Николе Џуфка, држављанина Албаније, са групом грађана у цркву Светог Архангела Михаила у селу Ракитници код Подујева груби насртај на имовину Српске православне цркве с циљем ширења етничке и вјерске мржње и нестабилности на простору Косова и Метохије.

Из Епархије су најавили да ће због насилне провале и злоупотребе објекта СПЦ поднијети кривичну пријаву против Џуфке и тражити да полиција разјасни околности учешћа представника општине Подујево у овом кривичном чину.

Епархија рашко-призренска указала је да је Џуфка грађанин Албаније из Елбасана и није свештено лице, већ се лажно представља као православни свештеник, о чему је јавност обавијестила канонска Православна црква Албаније.

Ракитница је некада била српско село, али су се посљедње српске породице иселиле послије српско-турског рата 1878. године.

У селу је очувана стара црква посвећена Светом арханђелу Михаилу љетњем, коју Албанци из села зову Киша Лазарит – Лазарева црква јер је, по предању, након Косовског боја у њој заноћило тијело српског кнеза Лазара када је преношено из Приштине у манастир Раваницу.

У цркви се повремено служило док преостало српско становништво у околним селима и Подујеву није протјерала терористичка ОВК 1999. године.