latinica  ћирилица
30/11/2023 |  20:32 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Аудио-визуелни центар Српске представио брошуру са више од 100 мапираних филмских локација у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

Аудио-визуелни центар Републике Српске представио је вечерас у Бањалуци брошуру са више од 100 мапираних филмских локација у Српској и Уредбу о условима и поступку додјеле подстицајних средстава инвеститору који у Републици производи аудио-визуелно дјело.
Снимај у Српској! (фото: instagram.com/audio_vizuelni_centar_rs) -
Снимај у Српској! (фото: instagram.com/audio_vizuelni_centar_rs)

Вечерашња свечаност у Музеју савремене умјетности Републике Српске одржана је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, у чије име је присутне поздравила његов изасланик Соња Давидовић.

- Српска је погодно подручје за развој филмске продукције и да вјера у младе људе, професионалце у свом послу, којима је и дата могућност да руководе Аудио-визуелним центром Републике Српске дала је резултат - истакла је Давидовићева.

Навела је да ће на том путу институције Републике Српске бити подршка Аудио-визуелном центру.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да очекује веће занимање страних продуцената за Републику Српску као филмску дестинацију и навела да је један од важнијих задатака Аудио-визуелног центра да ради на промоцији филмских локација и пружи на увид јавности кључне аспекте нове уредбе.

У брошури "Осјети, доживи, забиљежи" мапиране су локације широм Српске са фотографијама и свим потребним информацијама за потенцијалне инвеститоре, те да је од данас у примјени и њена дигитална верзија - рекла је 
директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић.

      View this post on Instagram

A post shared by Audio-vizuelni centar Republike Srpske (@audio_vizuelni_centar_rs)

Она је рекла да вечерашњи догађај треба схватити као прекретницу у развоју филмске индустрије у Републици Српској и да очекује да ће разултати врло брзо бити видљиви.

Филмски и телевизијски сценариста и некадашњи директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић рекао је да су брошура и уредба које су вечерас представљене предуслов да потенцијални инвеститори дођу да снимају у Српској.