latinica  ћирилица
01/12/2023 |  08:45 ⇒ 08:49 | Аутор: РТРС

У Бањалуци од 8. децембра "Ubuntu Guitarfest"

Фестивал организује Асоцијација гитариста "102 жице", а централна дешавања овогодишњег фестивала су вечерњи концерти у Концертној дворани Културног центра Бански двор.
Наташа Јокић - Фото: РТРС
Наташа ЈокићФото: РТРС

Публика ће моћи да ужива у концерту Романа Вјазовског из Украјине који је заказан за петак, 8. децембра, у 20.00 часова и концерту Антона Баранова из Русије, који ће бити одржан дан послије у истом термину, а током три фестивалска дана биће организовано и такмичење у пет старосних категорија, мастеркласови, предавања и презентације.

Гостујући у Разбудилнику Радија Републике Српске, организатор фестивала и члан жирија, Наташа Јокић, истакла је задовољство што у Бањалуку долазе врсни умјетници.

- Вјазовски годинама живи и ради у Њемачкој, иза себе има четири студијска албума, а публици у Банском двору ће се представити на класичној гитари. Концертне обавезе су га довеле до скоро сваке европске земље, на Блиски исток, у Сједињене Америчке Државе, Јапан, Кину, Тајланд и на најважније гитаристичке фестивале. Бањалучкој публици ће се представити са репертоаром са посљедњег албума из 2021. године. На другом концерту наступа Антон Баранов из Русије, гитариста који је свјетски познат од побједе на такмичењу "Guitar Foundation of America" 2013. године, као и на више од 20 других престижних такмичења широм свијета - рекла је Наташа Јокић

На фестивалу ће наступити  60 учесника, међу којима су и учесници из региона, Њемачке, Аустрије, а у такмичарском дијелу фестивала представити 30 учесника. Млади гитаристи ће се такмичити у пет старосних категорија, а оцјењиваће их међународни стручни жири који чине Радош Малиџан, Давид Павловитс, Нено Мунитић, Александар Рађеновић, Медина Арнаутовић, Наташа Јокић, Роман Вјазовски и Антон Баранов.

- Најбоље такмичаре из сваке од пет категорија очекују вриједне новчане награде које су обезбиједили наши спонзори, без којих ове године не бисмо ни одржали фестивал - појаснила је Јокићева.

У оквиру фестивала биће одржане бројне радионице и предавања, међу којима се издваја разговор са Вјазовским о теми "Фокална дистонија код музичара".

У оквиру фестивала Зоран Кувач, бањалучки градитељ инструмената, традиционално ће одржати радионицу о гитарама и њиховим специфичностима.