latinica  ћирилица
01/12/2023 |  09:03 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Кошарац: БиХ не може и неће направити кључни искорак све док ОХР постоји

Наредне седмице ћемо у Бриселу разговарати о европском путу БиХ са представницима Европске комисије. У мом фокусу су интереси Републике Српске, које ћу заступати и на овом састанку са европским званичницима, навео је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је истакао да Српска подржава европски пут БиХ и заговара да се 14 кључних приоритета спроводи у пакету.

Партнери из ФБиХ на то нису пристали те да под патронатом Америчке амбасаде и окупатора Шмита, каже Кошарац, они сада калкулишу, покушавајући да избјегну ранији политички договор у којем су обећали, између осталог, усвајање закона о Уставном суду БиХ, како би стране судије коначно отишле из ове институције.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

- Јасно је и ЕУ и домаћим структурама да БиХ не може и неће направити кључни искорак све док ОХР постоји у земљи. То се поготово неће десити у присуству Шмита, нелегитимног високог представника, који узурпира ту позицију. Не постоји логичан разлог, нити било какво оправдање, да губе енергију покушавајући да нас увјере у супротно. Суверена земља може у ЕУ. Колонија не. БиХ ће бити суверена искључиво онда када легитимно изабрани представници представници три конститутивна народа буду доносили одлуке без уплитања странаца у унутрашња питања. То је, уосталом, принцип за који се залаже Република Српска и од тога нећемо одустати. Договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру дејтонске БиХ - једино је могуће рјешење које има били какву перспективу, па и ону европску - написао је Кошарац на Инстаграм налогу.

Додао је да су сулуди покушаји "сулудог Шмита и дијела западних земаља да са структурама из ФБиХ моделирају дуга рјешења, противна интересима и ставовима Српске".

- Како је могуће да било шта договарате без Републике Српске, а онда нам то накнадно сервирате? Зар стварно мислите да смо наивни и да ћемо вам аплаудирати, беспоговорно прихватајући ваше замисли? Господо, шта је ваш циљ и шта желите постићи тим? Препознали смо ваше намјере и нећемо дозволити да уруште позицију и уставни капацитет Републике Српске, нити да газите по слободној изборној вољи грађана Српске - навео је Кошарац.