latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:36 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Велика међународна акција Европола - у БиХ ухапшено 36 лица

У БиХ је, у оквиру велике међународне акције Европола, ухапшено 36 лица или је према њима предузета друга мјера којом је особи ограничено кретање за чињење различитих крвичних дјела или прекршаја, а учествовало је 3.485 полицајаца, саопштено је из Контакт тачке за сарадњу БиХ са Европолом.
Хапшења - Фото: СРНА
ХапшењаФото: СРНА

БиХ је учествовала у овој међународној оперативној акцији Европола у којој је у 26 земаља укупно ухапшено 566 лица, од којих 218 повезаних са кријумчарењем миграната, 186 повезаних са трговином дрогом, 69 повезаних са трговином ватреним оружјем, те 89 повезаних са другим кривичним дјелима.

- Од 13. до 18. новембра агенције за спровођење закона широм Европе уједињеним снагама предузеле су активности у оквиру заједничких акционих дана Европске мултидисциплинарне платформе против криминалних пријетњи у југоисточној Европи, таргетирајући трговину оружјем, дрогом, кријумчарење миграната, трговину људима и високо ризичне криминалне мреже - истиче се у саопштењу.

Из Контакт тачке за сарадњу са Европолом додали су да су укупно 26 земаља широм Европе, подржане од Европола, Евроџаста, Фронтекса, Интерпола и низа међународних организација, учествовале у овим високо координисаним оперативним активностима.

У акцији "Џад" активно је учествовала и БиХ, и то Тужилаштво БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција, Управа за индиректно опорезивање, Служба за послове са странцима, министарства унутрашњих послова Републике Српске, Тузланског, Зеничко-добојског, Средњобосанског, Западнохерцеговачког, Сарајевског и Босанско-подрињског кантона, те Федерална управа полиције и полиција Брчко дистрикта.

Укупне активности на нивоу БиХ координисала је Заједничка контакт тачка за сарадњу БиХ са Европолом, а активности су реализоване на територији цијеле земље и спроведене су сходно претходно одређеним приоритетима за вријеме обавјештајне фазе оперативне акције у складу са појединачним оперативним плановима полицијских агенција, додаје се у саопштењу.

Заједнички акциони дани ЕМПАЦТ-а планирани су на основу приступа вођеног обавјештајним подацима при чему су полиција, царина, агенције за имиграцију и агенције за граничну контролу удружиле своје снаге.

Шпанско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је 556 људи приведено у операцији коју је предводио Мадрид, а у којој су учествовали агенти из 26 европских земаља у борби против трговине оружјем, дрогом и људима.