latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:52 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Амбасада Америке у Сарајеву: Сепаратистичка реторика Додика и његове пријетње опасне и дестабилизујуће

Сепаратистичка реторика Милорада Додика и његове пријетње отцјепљењем од Босне и Херцеговине су опасне, а његово дестабилизујуће дјеловање имаће негативне посљедице не само на њега, већ и на све грађане ове земље гдје год да живе, саопштено је из амбасаде Америке у Сарајеву.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Његова реторика и поступци доводе у опасност европску перспективу БиХ, њену демократију и економију. Устав БиХ је кристално јасан – ентитет нема уставна овлаштења да се отцијепи од БиХ. Сједињене Државе су биле једнако јасне да је БиХ суверена, јединствена држава, а ми остајемо привржени њеном територијалном интегритету и мултиетничком карактеру. Сједињене Државе ће наставити да позивају на одговорност оне који покушавају да поткопају БиХ и њене институције и покушају да дестабилизују земљу и регион - додаје се у саопштењу.

Како додају у саопштењу, ставови Сједињених Држава о "државности БиХ", као и концепту конститутивних народа и Осталих су познати, али "шовинистички" ставови и изјаве Додика о његовим суграђанима заслужују реакцију.

- БиХ је мултиетничка земља у којој живе три конститутивна народа – Бошњаци, Хрвати, Срби – и остали. Сви су Европљани; сви су Босанци и Херцеговци; и сви су држављани Босне и Херцеговине. Сједињене Државе су про-БиХ јер подржавају народ Босне и Херцеговине – све њих - наводи се у саопштењу.