latinica  ћирилица
02/12/2023 |  13:10 ⇒ 21:11 | Аутор: РТС

На гробљу у Приштини враћен споменик српским војницима из Балканских и Првог свјетског рата

На приштинском православном гробљу враћен је споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918., на мјесто гдје се и налазио прије измјештања прошлог мјесеца у саставу спомен парка.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

До измјештања споменика борцима из Балканских и Првог свјетског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Њемачке у Приштини уочи обиљежавања Дана примирја у Првом свијетском рату 11. новембра.

Тада је на мјесто споменика српским ратницима, постављена плоча са натписом на француском, српском и албанском: "Француским војницима палим на Косову".

Измјештање споменика урађено је на иницијативу Амбасада Француске и Њемачке у Приштини, потврђено је из њихових дипломатских представништава а након осуда и реакције српске јавности и институција.

Измјештање је урађено без знања Епархије раско-призренске, која је такође оштро осудила тај поступак.

Обиљежавајући Дан примирја у Првом свјетском рату, амабасори Њемачке и Француске су 11. новембра полагањем вијенаца одали почаст пострадалим борцима али и војницима међународних војних снага који су пострадали на Косову.

Из Општине Приштина су се тада оградили од активности двије Амбасада на српском гробљу у Приштини.

Саопштили су да нису примили никакав захтјев за померање спомен плоче и подсјетили да локалне власти нису наложиле измјештање, нити помјерање спомен сплоче.

Измјештање споменика на Српско-француском војничком гробљу у Приштини изазвало је и бројне реакције у јавности, а група невладиних организација и појединаца покренула је онлајн петицију за његово враћање на старо мјесто.

Петицију је поптисало више од четири хиљада грађана.