latinica  ћирилица
02/12/2023 |  14:11 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Америка не може да се помири са чињеницом да губи моћ

Српски народ у Републици Српској и Србији треба да буде јединствен како би се одупро притисцима САД, која не може да се помири са чињеницом да губи моћ у свијету, изјавио је Срни предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да су САД фрустриране неуспјехом који доживљавају у сукобу Запада и Русије у Украјини, а ни догађаји на Блиском истоку не иду у складу са њиховим плановима и онда покушавају да било гдје нађу неку тачку да остваре видљив успјех, а процјене су им да би то могли да буду Република Српска и Косово и Метохија.

- Напади америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија на Српску и њеног предсједника нису ништа ново, док се с друге стране ћути на пријетње и лупетања које долазе из Федерације БиХ - истакао је Жупљанин и додао да су Американци остали на линији која је супротна оној коју је заговарао легендарни дипломата Хенри Кисинџер.

С друге стране, сматра Жупљанин, и Српска и Србија морају предузети све да одбаце све нападе док не буде успостављена равнотежа у свијету, која је на видику.

Жупљанин каже да се српски народ мора максимално хомогенизовати, мора бити остварено пуно јединство и морају се унапријед проналазити одговори за питања која они постављају као кључна.

- Глобална ситуација биће ускоро знатно другачија, биће успостављена другачија безбједносна структура и на европском и на евроазијском и сваком другом простору и доћи ће до престанка оваквог понашања Америке, али неће њиховом вољом - рекао је Жупљанин.

Он је истакао да САД ускоро неће бити највећа свјетска сила и неће моћи радити као до сада, односно да силом рјешавају сва питања и да се мијешају у унутрашња питања свих држава.

Жупљанин је нагласио да је у претходних неколико деценија Америка била главни хегемон, а сада су себи задали да дефинитивно ријеше српско питање на Балкану.

- Они то раде јер осјећају да губе моћ у времену које слиједи - оцијенио је Жупљанин, појаснивши да се на свјетској сцени стварају нове регионалне организације, спроводи мултиполаризација свијета, праве удружења земаља које су спремне да поштују суверенитет других земаља, без обзира на њихову величину.