latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:42 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Промовисана књига "Од Дрвара до леденог мора" Бранка Томића

У Београду је представљена књига "Од Дрвара до Леденог мора" новинара и публицисте Бранка Томића из Шведске, који је био дугогодишњи новинар и спортски уредник у сарајевском "Ослобођењу", те дописник овог листа из Београда и Новог Сада.
Бранко Томић, књига "Од Дрвара до Леденог мора" - Фото: СРНА
Бранко Томић, књига "Од Дрвара до Леденог мора"Фото: СРНА

Књигом "Од Дрвара до Леденог мора" Томић освјетљава важне догађаје који су га пратили од родног краја, преко Београда, Новог Сада и Сарајева до избјеглиштва у Шведској.

Томић, који је радни вијек завршио у Шведској, рекао је новинарима да се писањем бави више од 60 година, да је у Дрвару завршио средњу школу, а његова књига је "оквир" који заокружује његов живот од Дрвара до Сјеверног леденог мора.

Он је рекао да су у књизи описани догађаји који се њега посебно тичу, али и устанак у Дрвару 1941. године, десант на Дрвар у Другом свјетском рату, као и живот између Другог свјетског рата и рата деведесетих година 20. вијека.

Томић је навео да од најближих у Дрвару нема никог, да је тамо гдје је живио само остала рушевина, а родбина се раселила.

Он је навео да је у 36 поглавља у књизи покушао да врати неке ствари које је уништио рат, те подсјетио да је у Дрвару било 19 биста народних хероја из тог града из Другог свјетског рата, а данас не постоји ни постоље од тих споменика.

- Ја сам те хероје вратио у књигу, барем да се зна да су постојали. То су дјеца тог града и то треба чувати, без обзира на систем - рекао је он.

Од других занимљивости Томић је испричао да је упознао шефа шифраната англоамеричке мисије за вријеме десанта на Дрвар током Другог свјетског рата, који му је потврдио да су Енглези знали да ће се десити тај десант.

Он је рекао да је тај странац са њим посјетио Дрвар и практично га упознао са градом и знао је "како се свака чука зове".

- Сви ликови из књиге у изворни и тачни, како сам их ја доживио - рекао је Томић, чија је књига већ раније промовисана у Дрвару и Сарајеву, али и у Шведској и Новом Саду.

Томић је као публициста објавио десет ауторских књига, од којих је за "Олимпијски споменар" 2017. године добио специјалну годишњу награду Међународног олимпијског комитета, а објавио је и књигу "Фудбалска ризница босанскохерцеговачког ногомета".

Томић је у пензији и данас живи и ствара у Шведској, гдје је као избјеглица из БиХ завршио свој радни вијек.

Књига је представљена у Прес-центру Удружења новинара Србије у Београду.