latinica  ћирилица
02/12/2023 |  20:35 ⇒ 03/12/2023 | 17:49 | Аутор: СРНА

Унитарна БиХ и урушавање Српске циљ судског процеса против Додика и Лукића

Судски поспупак против предсједника Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића води се с циљем урушавање институција Српске и унитаризације БиХ, изјавила је генерални секретар предсједника Републике Јелена Пајић Баштинац.
Јелена Пајић Баштинац - Фото: РТРС
Јелена Пајић БаштинацФото: РТРС

Баштинчева је истакла да је свим учесницима одбране предсједника Републике овај процес изазов и да сви показују спремност да учествују и дају свој допринос.

Она је рекла да се на данашњем стручно-консултативном састанку у Лакташима, на којем су учествовали правници из Српске и Србије, осјетило патриотско опредјељење ка очувању институција и саме Републике Српске.

- Стално се покушава представити да је то поступак против Додика и Лукића, а стручна јавност у Србији и Републици Српској је заправо свјесна чињенице да је то поступак против републичких институција и да би то, уколико би имао некакав негативан исход, била катастрофа за Српску - појаснила је Баштинчева за АТВ.

Она је нагласила да се посљедице не би зауставиле на евентуалној осуђујућој пресуди против предсједника Републике и Лукића него би се ишло даље са урушавањем институција Српске, а на крају, до унитаризације БиХ, што и јесте крајњи циљ овог судског поступка.

Баштинчева је рекла да је хрватски адвокат Анто Нобило дио правног тима, односно, одбране предсједника Додика, напоменувши да је учешће у овом процесу прохватио јер му је то био изазов.

Она је истакла да не постоји случај у Европи, па ни у свијету, да је тужилаштво једне земље прихватило да води судски поступак на основу одлуке неког неименованог и неизабраног странца, који се, фактички, лажно представља у БиХ као високи представник.

- Све и да је именован релевантном резолуцијом, он и даље не би имао овлаштења да врши законодавну дјелатност у БиХ. То је недавно потврдио и Уставни суд Републике Српске. Дакле, сви смо сложни у једном, а то је да Кристијан Шмит, па чак ни високи представник, да је легално именован, не би имао овлаштења да доноси законе - рекла је Баштинчева.

Они који суде Додику, навела је она, стално занемарују чињеницу да не суде физичком лицу већ државнику који има протоколарне обавезе.

- Колико год покушали приказати да ми бјежимо и да показујемо одређени страх, то није тачно. Ми сваки дан припремамо одбрану, ми смо спремни и дубоко смо убијеђени да ћемо из овог поступка изаћи као побједници - истакла је Баштинчева.

Према њеним ријечима, они који су писали оптужницу нису рачунали на то да је од почетка тог процеса истинска подршка народа све већа што се осјети кроз скупове широм Српске, као и свакодневну комуникацију предсједника и грађана Српске.