latinica  ћирилица
03/12/2023 |  18:46 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

ХЕТ крај године дочекује са залихама воде у акумулацији "Билећа" (ВИДЕО)

Захваљујући падавинама током јесени, предузеће Хидроелектране на Требишњици крај пословно-производне године дочекују са залихама воде у акумулацији "Билећа" изнад плана. Та резерва је гаранција за домаћи електро-енергетски систем, с обзиром на то да агрегати, према потребама, могу бити ангажовани за производњу у сваком тренутку.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Само у новембру у сливу ријеке Требишњице пало је око 430 литара кише по квадратном метру, па је кота Хидроакумулације "Билећа" десет метара изнад плана. Кумулативна производња, за једанаест мјесеци, већа је од 96 одсто енергије од планиране.

- То говори да ХЕТ има стабилан рад у смислу производње и да ће у наредном периоду сви агрегати у систему бити максимално ангажовани - каже Милан Митровић, извршни директор за управљање системом ХЕТ-а.

Овогодишњи план производње постављен је на амбициозних 1.286 гигаватчасова. Недостаје око 150 гигаватчасова.

- Сигурно је да смо закључно са једанаестим мјесецом премашили приходе за готово три милиона КМ. Прилично смо задовољни, остаје нам још један мјесец и очекујемо да ће укупни приходи на крају године бити око деведесет милиона КМ - каже Гордан Мишељић, директор ХЕТ-а.

Хидроелектране на Требишњици су једино предузеће које, захваљујући акумулацији, може да уђе у производњу у сваком тренутку. Уколико буде захтјева, производња може да се оствари и са ПХЕ Чапљина.