latinica  ћирилица
04/12/2023 |  12:05 ⇒ 14:15 | Аутор: РТРС

Кошарац: У Бриселу јасно поновити став да Кристијан Шмит није високи представник (ВИДЕО)

Јасно ћемо поновити став да не постоји високо представник у БиХ, да је Кристијан Шмит нелегитиман и нелегалан високи представник и његове одлуке не могу се проводити у БиХ, рекао је за РТРС Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара, који ће сутра учествовати на Другом политичком форуму о европском путу БиХ са представницима Европске комисије у Бриселу.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Поготово на начин како је то превиђено измјенама Кривичног закона који апсолутно нема основа. Јасно ћемо рећи да желимо да имамо конструктивну причу у европским интеграцијама на начин да је неопходно да институције Републике Српске буду видљиве, да се користи механизам координације, да афирмишемо слово Дејтона базично на договору два ентитета и три народа - рекао је Кошарац.

 Кошарац је поновио да је важно преговарати са Европском унијом.

- Значајно и важно је поновити да БиХ има дефинисан спољнополитички циљ, а то је чланство у ЕУ. Да постоји потреба за наставком испуњавања одређених препорука и обавеза, али на начин да се уважавају ставови институција Републике Српске и да нема апсолутно никавог наметања, јер препознајемо разне врсте притисака иних амбасадора и других званичника који ових дана долазе на институције Републике Српске и предсједника Милорада Додика - додао је Кошарац.

Кошарац је указао да Република Српска није реметилачки фактор, нити фактор нестабилности.