latinica  ћирилица
04/12/2023 |  18:33 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Превентивни прегледи најважнији у спречавању рака грлића материце (ВИДЕО)

Према статистици, на 100 хиљада жена - у Српској чак 21 оболи од рака грлића материце, што је седам пута више него у осталим земаљама. Љекари упозоравају да је још већи број неоткривених карцинома материце, јер многе жене не иду на редовне гинеколошке прегледе. Зато и поручују - најважнија је превентива.
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg)

Као 28-годишњакиња, Јелена Драганић из Бијељине била је у полету снаге, без икаквих тегоба - осјећала се здравом младом женом. Због генетских предиспозиција на канцерогена обољења, на инсистирање мајке и сестре, отишла је на гинеколошки преглед. Резултати претрага су били у реду, све... до ПАПА теста.

- Са свим тим налазима потражила сам мишљење неколико љекара и добијала исти одговор... Тада почињу дани страха, стреса, фрустрација, те операција и лијечење - испричала је Јелена, која је побиједила карцином грлића материце.

Уз подршку најмилијих - Јелена је одиграла побједнички меч против крацинома материце! Од тада је прошло дванаест година. Свим женама ова хероина и сада мајка двоје дјеце шаље снажну поруку...

- Од пресудног је значаја вријеме. Морате да нађете вријеме за себе, да будете истрајне, упорне као што сам била ја. И себи сте најпрече - поручила је Јелена.

Упркос доступности дијагностичких метода, у Српској од рака грлића материце годишње оболи више од 200 жена. Гинеколози упозоравају да због агресивности рака имају и све већи број операција у којима се женама морају одстранити репродуктивни органи.

Начелница Клинике за гинекологију и акушерства УКЦ Републике Српске, Весна Ећим Злојутро, напоменула је да се у Словенији годишње изврши седам до осам таквих захвата, док у Српској толико на мјесечном нивоу.

- Већином су то запуштени случајеви и након порођаја. Сада имамо пацијенткињу рођену 1997. године, обољелу послије порођаја - рекла је Ећим Злојутро.

Примарни узрок рака грлића је хронична инфекција гениталног тракта специфичним типовима хуманог папилома вируса. Карцином се развија од седам до 15 година, док је старосна граница жена које оболијевају између 35 и 50 годна.

- Најчешћи симптоми и знаци због којих жене долазе на преглед је абдоминално крварење - рекао је Бојан Стевић, начелник Гинекологије у Дому здравља, Бијељина.

- Анамнеза је веома битна, клинички преглед, ПАПА тест, микробиолошки, врсте брисева, правилно урађена колпоскопија - појаснила је Ећим Злојутро.

Осим редовних гинеколошких прегледа - стуб превенције је и вакцинација против ХПВ-а.

Помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић је нагласила да  ХПВ вакцина веома ефикасна и да спречава инфекцију.

Од ове године и у Српској је доступна вакцина против ХПВ-а. Вакцинисати се могу дјевојчице и дјечаци од девете године, док горња граница не постоји.