latinica  ћирилица
05/12/2023 |  11:27 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

У суботу конференција "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума"

У суботу ће у Бањалуци бити одржана Међународна конференција "Република Српска: Поштовање суверенитета и Дејтонског споразума".
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Учешће на конференцији потврдило је више посланика Европског парламента и посланика националних парламената, политичара и јавних личности из Италије, Холандије, Бугарске, Шпаније, Њемачке, Сједињених Држава и других земаља.

Конференција ће бити израз подршке легитимним тежњама Републике Српске у свијету, али и покушај да се артикулишу конкретне стратегије отпора притисцима из Брисела и са других страна, најавили су организатори.

Додали су да су политичка опредјељења иностраних учесника разнолика, али да сви дијеле став да Република Српска оправдано настоји да очува статус и надлежности које су јој гарантоване Дејтонско-паришким споразумом из 1995. године.

Након уводног излагања предсједника Републике Српске Милорада Додика, конференција ће имати двије пленарне сједнице - "Очување и јачање државности Републике Српске" и "Очување Дејтонског споразума: предуслов мира".

Џејмс Џатрас, бивши амерички дипломата и истакнути политички аналитичар, говориће на тему "Свијет у процесу мултиполаризације и будућност Републике Српске".

Скуп ће показати да са обје стране Атлантика постоји много угледних личности, институција и политичких снага који подржавају Републику Српску у њеном чврстом опредјељењу да опстане и да поврати она права и надлежности која су јој незаконито одузета током протеклих 28 година, наводе организатори.

Додају да ће конференција пружити значајну потврду да Република Српска није ни изолована и без пријатеља у западном свијету, да је њен отпор диктатима које намећу странци потпуно оправдан, као и да је Бањалука једна од престоница аутентичне Европе суверених нација, оне Европе коју оличавају гости овог скупа.

Конференција ће бити одржана у Академији наука и умјетности Републике Српске с почетком у 11.00 часова, а под покровитељством Удружења политиколога Републике Српске.