latinica  ћирилица
05/12/2023 |  11:44 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Шеранић: Матерински додатак би могао бити повећан након измјена Закона

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић најавио је данас да би матерински додатак и одређена давања из те области могла бити повећана с циљем праведније расподјеле тог солидарно прикупљеног новца.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је новинарима у Требињу рекао да се због тога ради на измјенама закона о дјечијој заштити и о раду, као и да би се отклониле постојеће нерегуларности из те области.

Он је нагласио да измјенама закона никоме неће бити смањена та права, наводећи да ће породиље које су редовно радиле, на почетку породиљства на бази просјека примања и даље моћи да остваре то своје право током 12, односно 18 мјесеци.

Шеранић је навео и да је циљ и да буду равноправни сви послодавци који су прихватили заједничке активности да се 100 одсто рефундира бруто плата породиљама.

Он је навео да се морало прибјећи измјенама закона о дјечијој заштити и о раду којим би се прецизирало како се може остварити то право, те додао да сада има послодаваца који изигравају намјену тог права.

- Имате, на примјер ситуацију, да одређени предузетници на крају трудноће дефинишу себи плату по 8.000 КМ и на бази те посљедње плате, како предвиђа садашњи закон, доносе себи рјешења о породиљству и примају толику плату наредних 12 или 18 мјесеци, која није логична јер претходно није била толика - каже Шеранић.

Истакао је да је циљ ресорног министарства да се та средства сачувају и усмјере у повећање права и материнског додатака јер је циљ праведнија расподјела солидарно прикупљеног новца који је заједнички, а њиме управља Фонд дјечије заштите.

Шеранић је навео да, према подацима Фонда о рефундацији породиљске накнаде, односно исплате материнског додатка за незапослене породиље, Република Српска издваја годишње 100 милиона КМ за оба права.

- Све накнаде у оквиру дјечије заштите се исплаћују из доприноса који сви заједнички прикупљамо и из подршке буџета Републике Српске Фонду дјечије заштите, тако да Фонд управља практично нашим новцем - појаснио је Шеранић.