latinica  ћирилица
05/12/2023 |  16:09 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Сарадњом УКЦ-а и Клиничког центра Србија постигнути завидни резултати у заједничком лијечењу и едукацији (ВИДЕО)

Делегација Универзитетског-клиничког центра Републике Српске коју предводи генерални директор Владо Ђајић, посјетила је Клинички центар Србије поводом унапређења већ постојеће сарадње.
Делегација УКЦ-а у Београду - Фото: РТРС
Делегација УКЦ-а у БеоградуФото: РТРС

Договорено је да овакви састанци, на нивоу начелника одјељења, постану редовна пракса у циљу превазилажења проблема и размјене искустава.

На састанку је договорено да сарадња буде системски ријешена, како би се избјегле техничке компликације које су могуће у великим системима. Уједно, била је то и прилика да се наши здравствени радници захвале предсједнику Александру Вучићу и цјелокупном медицинском систему Србије за све што је урађено за грађане Републике Српске.

Директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да су љекари из УКЦ-а Србије урадили много када је ријеч о едукацији здравствених радника из Српске и лијечењу најкомплекснијих случајева из Републике Српске.

- Ми сада имамо двадесетак наших љекара на едукацији у УКЦ-у Србије и не само специјализаната, већ и специјалиста који су на супспецијализацијама - нагласио је Ђајић.

Он је рекао да кардиолози, хирурзи и други љекари ова два центра континуирано сарађују, те да многи професори из Београда долазе у УКЦ у Бањалуку.

Додао је да је делегација УКЦ-а Српске данас дошла у Београд да захвали здравственим радницима и руководству Србије за све што су урадили за здравствени систем и становништво Српске.

Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је на заједничкој конференцији за новинаре да су на понос резултати које су ове двије здравствене установе постигле.

- Ми смо две установе које су се осавремениле. Подигли смо струку на завидан ниво, али има много могућности за даље унапређење сарадње. Већ смо договорили да у марту или априлу идуће године посетимо УКЦ у Бањалуци и редовно ћемо сарађивати и заједнички подизати ниво струке - рекао је Ашанин.

Он је нагласио да је данас први пут одржан састанак којем је присуствовао велики број начелника и љекара са обје стране, а на којем је договорено да овакви сусрети постану редовни.

Ашанин је навео да је на болничком лијечењу у УКЦ-у Србије више од 1.110 пацијената из Републике Српске.

У овом тренутку 20 љекара из Српске је на специјализацији у Србији, а прије неколико дана у Бањалуци је боравило пет љекара из Београда који су, попред операција, едуковали наше кадрове.

Све ово јасно свједочи о конкретном повезивању два здравствена система.