latinica  ћирилица
05/12/2023 |  21:41 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

Кецмановић: Опстанак Републике Српске циљ је свих Срба (ВИДЕО)

Опстанак Републике Српске циљ је свих Срба, рекао је у нашој емисији "Српска пред судом" књижевник Владимир Кецмановић.
Српска пред судом - Фото: РТРС
Српска пред судомФото: РТРС

Према његовим ријечима, судски процес против предсједника Милорада Додика дио је процеса развлашћивања Српске, који Запад, инструисан Америком, води од њеног настанка. Кецмановић позива на српску саборност.

- Хајка против Републике Српске се води од њеног настанка, хајка против Милорада Додика двије деценије, од момента од када је на челу Српске, хајка је персонализована и усмјерена на њега. Додик не дозвољава да се све више одузимају дејтонска овлашћења Српској која су правно загарантована, а у пракси се негирају. Сигуран сам да је свим Србима циљ да Република Српска опстане - нагласио је Кецмановић.

Према ријечима Кецмановића, с друге стране, Запад не само да није спреман да прихвати то одбијање него би да надлежности одузимају и даље.

- Тако да је логично да је онај ко је на челу Републике Српске мета, све док се чврсто држи - истакао је Кецмановић.

Осврнуо се и на међународни фактор, истичући да је за Запад било какав руски утицај лош, а амерички добродошао.

- То већ деценијама траје, али ствари измичу контроли и нервоза Америке и конгломерата који је у њиховој служби све је већа. Добро је што амерички утицај слаби али опасно је што ствара нервозу јер људи који губе моћ могу да буду јако агресивни и опасни. Запад има средства да учини свашта, питање је колико им је то приоритет. Мислим да је најбитније да са српске стране став буде чврст и разуман. У правном смислу, они су средства исцрпили давно, али кад је у питању сила ту никад не знате шта ће да им падне на памет - рекао је Кецмановић.

Кецмановић наглашава да је српска саборност потребна и у Србији и у Републици Српској.

- Нормално је да у вишестраначком систему постоје сукоби, па и прљаве игре. Оно што је проблем у Србији, а све више и у Српској, што не постоји неки национални консензус - шта је оно око чега се сви слажемо. То је неопходно за сваку државу, иначе смо на вјетрометини - рекао је Кецмановић.