latinica  ћирилица
06/12/2023 |  08:57 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

Више од 1.200 контрола у здравственим установама

Фонд здравственог осигурања Републике Српске спровео је више од 1.200 контрола ради спречавања евентуалних кршења права осигураних лица, од којих су поједине показале да неке здравствене установе не поступају у складу са прописима и упутствима Фонда.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Контроле, које се спроводе у јавним и приватним установама са којима ФЗО има потписане уговоре, нису "притисак на здравствене установе", како се често наводи, већ механизам заштите права осигураника, наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да је ријеч о конкретним механизмима захваљујући којима се, између осталог, здравствене установе додатно информишу о процедурама и поступку остваривања права, а све с циљем да се евентуалне злоупотребе права сведу на минимум.

- Фонд континуирано спроводи контроле са намјером да се превентивно дјелује, да се предуприједе кршења права пацијената и да се здравственим установама укаже на уочене неправилности и примједбе осигураника - наглашено је у саопштењу.

Осим редовних, планираних контрола, спроводе се ванредне контроле које Фонд врши по пријавама осигураних лица, послодаваца или када се уоче одређене неправилности у достављеним фактурама и извјештајима о пруженим услугама.

- Наш приоритет је да грађанима Републике Српске обезбјеђујемо што доступнију и квалитетнију здравствену заштиту. Да би то било могуће неопходно је да се контролише и управља свим трошковима, те да се сви у систему понашају одговорно и рационално према средствима осигураника - истиче се у саопштењу.

Тако се, на примјер, у здравственим установама које пружају услуге примарне здравствене заштите контролише наплаћивање партиципације, снабдјевеност амбуланти потребним лијековима, прописивање лијекова и медицинских средстава, заказивање ЦТ и прегледа магнетном резонанцом и друго.

Из Фонда додају да су веома чести и захтјеви послодаваца за контролом оправданости боловања радника, те је и то чест разлог контрола у домовима здравља.

- Разумијемо да то одузима вријеме љекарима и да испаштају пацијенти који чекају на прегледе, али исто тако Фонд је дужан да поступи по захтјевима како послодавца, тако и по другим пријавама које подносе осигураници - наводе из Фонда.

У саопштењу се напомиње да је ФЗО у сарадњи са представницима доктора породичне медицине предузимао у протеклим годинама низ мјера и активности које су имале за циљ не само да унаприједе примарну здравствену заштиту грађана, већ и да, колико је то могуће, олакшају рад тимова породичне медицине.

- На томе ћемо радити и у наредном периоду, ослушкујући потребе и здравствених радника, а посебно када је ријч о једноставнијем и ефикаснијем информисању здравствених радника о свим прописима и новинама у здравственом осигурању. То би требало да унаприједи и информисаност осигураника о њиховим правима будући да су управо здравствени радници ти са којима осигураници највише комуницирају - наводи се у саопштењу.

Из ФЗО наглашавају да је то уједно и додатна гаранција да осигурана лица остварују сва своја права у пуном обиму, односно да им се пружају потребне здравствене услуге које финансира Фонд у складу са прописима.