latinica  ћирилица
06/12/2023 |  12:07 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Ковачевић: МУП Српске се мора питати у сектору у коме има надлежности

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је споразум за преговоре са Фронтексом сачињен у складу са Уставом и Дејтонским споразумом и да је то једини разлог због чега су представници бошњачког народа у Савјету министара били против тог документа, јер су они увијек против дејтонске, уставне БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Оно што они не желе да схвате и прихвате јесте да БиХ у одређеним околностима може да буде тачка за одговор или тачка за договор, али не може да одлучује о оним питањима за које нема уставну надлежност - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је потпуно јасно да у сектору безбједности убједљиво највећу надлежност имају ентитети и да се Министарство унутрашњих послова Републике Српске мора питати у сектору у коме има надлежност.

- Оно што је битно јесте да је овај споразум један од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и да се сада види ко блокира напредак БиХ према ЕУ. Потпуно је јасно да то није Република Српска - рекао је Ковачевић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је синоћ да бошњачки министри нису гласали о споразуму за преговоре са Фронтексом, тако да од преговора са овом агенцијом до даљег нема ништа.

Нешић је у изјави Срни објаснио да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум, док бошњачки министри, који су јуче тражили одгађање гласања како би обавили додатне консултације, нису искористили могућност да се изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

Он је навео да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење.