latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:22 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Повећан број пацијената са вирусним инфекцијама

У бањалучком Дому здравља повећан је број пацијената са различитим респираторним инфекцијама, најчешће вирусним, због чега је препоручено ношење маски здравственим радницима, али и пацијентима, речено је у овој здравственој установи.
Дом здравља Бањалука (Фото: domzdravljabanjaluka.com) -
Дом здравља Бањалука (Фото: domzdravljabanjaluka.com)

На прегледе се јављају пацијенти свих животних доба са различитим клиничким сликама, симптомима повишене температуре, кашља, болова у грлу и мишићима, промуклости, те општим симптомима слабости, малаксалости и презнојавања.

Најчешће је ријеч о инфекцијама узрокованим различитим респираторним вирусима, а код појединих пацијената се дијагностикује и ковид 19.

У Дом здравља се јављају и пацијенти са респираторним инфекцијама које су узроковане бактеријама.

Вакцинација против сезонског грипа почела је у овој установи почетком новембра, а од Института за јавно здравство Републике Српске добили су око 2.900 вакцина.

- Вакцине су бесплатне за пацијенте обољеле од одређених хроничних болести - дијабетес мелитус на инсулинској терапији, малигне болести у фази ремисије, хронична опструктивна болест плућа, пацијенти након инфаркта миокарда са имплантацијом стента или уграђеним пејсмејкером, пацијенти након транплантације органа, обољели од мишићне дистрофије и мултипле склерозе - навели су у Дому здравља.

Вакцинација је при крају и све дозе ће бити утрошене за потребе пацијената са индикацијама.