latinica  ћирилица
06/12/2023 |  13:43 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Одгођен главни претрес у поступку против Додика и Лукића, одбијен захтјев одбране, слиједи жалба (ВИДЕО)

Главни претрес у поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића одгођен је данас.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је након рочишта изјавио да расправа није почела јер је Суд БиХ одбио захтјев одбране за премјештање поступка у бањалучки Основни суд, али одбрана има рок од три дана за жалбу, те у том периоду не може почети главни претрес.

- Ми смо данас добили то рјешење, три дана истичу у понедјељак и ми ћемо се тачно тад жалити - најавио је Додик.

Додик је рекао да се против њега води политички процес, изазван чињеницом да непостојећи странац у формалном смислу намеће одлуке и мијења законе, што је удар на БиХ и њен суверенитет.

- Овакав процес је више доказ слабости система БиХ, него неке моје или кривице вршиоца дужности - поручио је предсједник Српске.

Он је захвалио окупљеним представницима борачких организација и функционерима на подршци.

Истакао је да Република Српска не прихвата БиХ изван Устава БиХ, те да је процес који се у Суду БиХ води због непоштовања одлука Кристијана Шмита, процес против БиХ, поручивши међународној јавности да се не игра са Републиком Српском.

- Другу БиХ нећемо да прихватимо. Можете да говорите о сецесији, о чему год хоћете. Мислим да је ово легитиман и легалистички пристип за који се ми залажемо. Ништа мимо Устава није прихватљиво док се не договори у оквиру два ентитета како је то и предвиђено Дејтонским споразумом - рекао је Додик и додао да он не намеће никоме ништа.

Додик је навео да је најважнија ствар да се ради о политичком процесу, што је рекао и сам судија када је прочитао да се "процес против Милорада Додика води због непоштовања одлука високог представника".