latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:03 | Аутор: СРНА

Стевандић: Закон о имунитету ће бити разматран у редовној процедури

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Бањалуци да ће нови закон о имунитету бити разматран у редовној процедури и да је намјера била да не буде донесен као "лекс специјалис" управо да би било могуће дискутовати о свим спорним питањима, па и евентуалној ретроактивној примјени овог закона.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Он је навео да је, као један од заговорника овог закона, добио одговор из наручених текстова у федералним медијима, а који га таргетирају као ратног злочинца, иако никада није био ни осумњичен, нити имао судски процес.

- Спинови имају намјеру да ме таргетирају не зато што сам Ненад Стевандић, већ што сам предсједник Народне скупштине Српске која доноси такве законе и то је заједнички удар на институције Српске, поред удара на предсједника Српске, предсједника Владе Српске и друге - рекао је Стевандић.

Он је истакао да је и у данашњем саопштењу Савјета за имплементацију мира таргетирана цијела Народна скупштина, јер им смета свака институција која ради демократски и која је утемељена на вољи народа, за разлику од њих који нису утемељени ни на правним документима нити на вољи народа.

- Нико ниједног члана ПИК-а није изабрао на неким демократским изборима, не постоји у Дејтонском споразуму, нити анексима као тијело које доноси одлуке. Не постоје у правном систему БиХ, то су људи који представљају јако моћне земље који узурпирају законе, уништавају демократију и завађају народе стварајући мјеста за нове тензије - констатовао је Стевандић.

Стевандић је поновио да Кристијан Шмит нема легитимно именовање и да, ако су га прихватили политички моћне земље и личности, то не значи да је добио легитимитет.

Он је навео да је Шмит само добио канцеларију и узурпирани печат, а закони које је наметнуо тим печатом су нелегитимни.

- Али, пошто они производе правно дејство и утичу на животе грађана, на њихову безбједност, политички положај и демократске процесе, као што је положај предсједника Републике Српске, ма ко он био, могуће је да, ако је нелегално све оно што је Шмит произвео, неће имати легитимитет ни правосудни процес и потпуно је јасно да ће то питање бити ових дана отворено и да ћемо о томе врло аргументовано разговарати - рекао је Стевандић.