latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:55 | Аутор: СРНА

Ромић: Процес против Додика - симбол неморалног тријумфа неправде

Судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика је симбол неморалног тријумфа неправде који Суд БиХ континуирано исказује према Србима и највишим изабраним представницима српског народа у Српској и БиХ, оцијенио је савјетник предсједника Српске Марко Ромић.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

Ромић је појаснио да је судија током цијелог поступка непрофесионално водио главни претрес и показао основно незнање, док је највећи преседан био да није одлучено о захтјеву одбране за пренос надлежности у надлежни суд у Бањалуци.

- Ту је прва одлука била одбацујућа. Међутим, није испоштован рок за жалбу, на који је одбрана имала право. Није испоштовано једно од основних људских права, а то је да се све странке у поступку очитују поводом овог захтјева јер другооптужени Милош Лукић и његов бранилац нису имали прилику да се изјасне - изјавио је Ромић Срни.

Он је рекао да ово све говори да је ријеч о једној правној фарси и, прије свега, политичкој природи процеса.

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића одгођено је данас пред Судом БиХ након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.