latinica  ћирилица
06/12/2023 |  16:08 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Конститутивна сједница Независног одбора за избор директора Полиције

Гојко Павловић изабран је на данашњој конститутивној сједници за предсједника Независног одбора за избор директора и замјеника директора Полиције Републике Српске.
Чланови Независног одбора - Фото: Уступљена фотографија
Чланови Независног одбораФото: Уступљена фотографија

За потпредсједника је изабран Миле Тадић, а за секретара Жељка Милеуснић, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Сједници су присуствовали сви чланови Независног одбора - Гојко Павловић, Миле Тадић, Жељка Милеуснић, Јово Марковић, Лана Оро, Раденко Вујасин и Саша Топић.

Према Закону о полицији и унутрашњим пословима, Независни одбор организује и руководи процесом избора, именовања и разрјешења директора и замјеника директора Полиције Републике Српске на начин доступан јавности, појашњено је у саопштењу.

Независни одбор расписује јавни конкурс, разматра приспјеле пријаве, врши селекцију и одабир одговарајућих кандидата, прибавља мишљење министра о одабраном кандидату за директора и замјеника директора, предлаже Влади кандидата за директора и замјеника директора ради именовања.

Овај одбор разматра и све жалбе на рад директора или замјеника директора, укључујући и жалбе грађана, разматра приспјеле приједлоге Народне скупштине Републике Српске, Владе или министра о разрјешењу директора или замјеника директора, оцјењује цјелокупни рад директора и замјеника директора у случају поновног именовања на функцију.

Директора и замјеника директора Полиције именује Влада Републике Српске на период од четири године, на приједлог Независног одбора, по спроведеном конкурсу, са могућношћу поновног избора.

Независни одбор именује Народна скупштина Републике Српске, а састоји се од два стално запослена припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и пет чланова из реда грађана - угледних стручњака правних, криминалистичких и других друштвених наука, водећи рачуна о националној заступљености.

Независни одбор бира предсједника, потпредсједника и секретара у складу са Пословником о раду Независног одбора.