latinica  ћирилица
06/12/2023 |  17:30 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Подршка предсједнику Српске пред Судом БиХ: Чувамо највећу светињу - Републику Српску (ВИДЕО)

Судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Милоша Лукића није ништа друго до напад на институције Српске, на српски народ. Зато су данас испред и унутар Суда БиХ били бројни представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбионског рата, студенти, носиоци јавних функција, одборници у локалним парламентима из Српске, а подршку су дали и представници Срба из Федерације. Сви позивају на озбиљност тренутка у коме се налази Република Српска.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Стотине грађана из Херцеговине, Крајине, Семберије,Подриња, околних општина сарајевско романијске регије данас пред Судом БиХ с поруком "доста више". На системски удар на највећу светињу Републику Српску, кроз монтирани процес Милораду Додику и Милошу Лукићу, одговарају саборношћу и неподјељеном подршком предсједнику Републике.

- Сматрамо да данас морамо сви бити јединствени у одбрани институција Српске. Мислим да се Суд БиХ требало да бави много озбиљнијим темама, прије свега процесуирањем злочина над српским становништвом - истакла је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Исидора Граорац.

- Суди се људима када нешто погријеше. Овдје се зове и процесуира човјек који ништа није попгријешио у свом послу, па зашто га зовете - рекла је предсједница Удружења жене жртве Републике Српске Божица Рајилић Живковић.

Судски процес посебно тешко пада демобилисаним борцима и бившим логорашима. Огорчени су што се у некадашњем казамату за Србе у бившој касарни Виктор Бубања а данас комплексу правосудних институција БиХ поново гази српско име .

- Нико слободу не зна цијенити као ми који смо је губили и тешком муком враћали, многи је нису вратили, многи су су остали овдје. Има индиција да у дворишту ове зграде има сахрањених посмртних остатака Срба који нису ексхумирани а сада се суди институцији предсједника Српске, све је то апсурд до аспусрда - изјавио је логораш из Силоса и предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале.

- Нелегалан високи представник, нелегалан Суд, све је нелегално. Борачка организација Српске даје подршку предсједнику - навео је предсједник Борачке организацијке Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак.

Уз ветеране, логораше, ратне војне инвалиде, жене жртве рата, пред Судом и младост Српске.Свјесна да је ово тренутак чији исход ће утицати и на њихову будућност.

- Сматрам као и сви студенти без обзира на којем факултету студирају да је ово неуставни процес против предсједника који нема ваљаног становишта да се проводи, наметнут је од стране институција које нису легално изабране - истакао је студент Праввног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Михајло Ковачевић.

- Јасно је да је ово суђење Републици Српској, и суђење сваком појединцу из Српске и овај број присутних људи то показује. Мислим да је јасно да из овога Српска излази јача - јасан је бивши министар унутрашњих послова Српске Дарко Матијашевић.

Данашњи масовни долазак пред Судом БиХ обесмислио је пређашње забране сарајевских власти за окупљење. Срби су слободно и достојанствено исказали своје мишљење о фарсичном суђењу предсједнику Српске и директору Службеног гласника. Ниједан инцидент није забиљежен.

- Дошли смо овдје сви заједно као представници грађана који су нас бирали да дамо подршку нашим институџцијама, нашем предсједнику и да заједно учествујемо у овом процесу - поручио је посланик у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

- Показаћемо да је немогуће да се једна земља развија уколико неко руши људи који воде институције, ја се надам да ће доћи памети и да ћемо доћи до ослобођајауће пресуде - навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

- По мени је ово сахрана БиХ. Присиствујемо завршном чину лажне државе, Судити предсједнику Српсе, легитимно изабраном од стране народа  је дефинитивно крај ове држеве и драго мије да смо данас овдје са нашим предсједником, у добру и у злу - навео је директор Сарајевогаса Источног Сарајева Недељко Елек.

Сви присутну увјерени су да ће налагодавци одустати од судског процеса или ће бар заврштити ослобађјаућом пресудом. Сигурни су да ће након свега Српска изаћи јача и јединственија са очуваним институцијама.