latinica  ћирилица
06/12/2023 |  17:32 ⇒ 07/12/2023 | 13:28 | Аутор: Агенције

Шмит: Не дирајте Уставни суд БиХ

Кристијан Шмит рекао је данас у Сарајеву да ће свако ко покуша да угрози БиХ унутар или ван земље представљати јасну опасност за БиХ и њену будућност.
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

Шмит је рекао да је на дводневној сједници ПИК-а расправљано о, како каже, сецесионистичкој реторици владајуће коалиције у Републици Српској, наводећи да су "ЕУ и међународна заједница спремне да штите БиХ и њене грађане уколико то буде потребно".

- Истичем да смо спремни да штитимо БиХ и њене грађане уколико то буде потребно - рекао је Шмит на конференцији за новинаре након сједнице ПИК-а.

Он је рекао и да треба бранити Уставни суд БиХ, што ће и урадити.

- Нагласио сам - не дирајте Уставни суд. Ако ико мисли да ову институцију може направити како њему одговара, није у праву. Ово је независна институција. Ако желите да имате суд који није успостављен до краја, требате знати да не можете с таквим судом у Европску унију. Зато оба ентитета требају предложити своје кандидате за судије Уставног суда - рекао је Шмит.

Говорећи о поступку против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића пред Судом БиХ, Шмит је рекао да то није "суђење Републици Српској".

- Не, то није политички процес, то је процес гдје је Додик на суду. Не ради се о српском народу, није Република Српска на суду, није БиХ на суду. Ради се о Додику и он мора на пристојан начин да прихвати да се ради о непристрасном правосуђу и очекујем да овај случај и прође тако независно, и уколико неко није крив треба бити ослобођен од оптужби. Одлука је на суду. Немојте узимати у озбиљним све сто чујете на суду од одбране - рекао је Шмит.