latinica  ћирилица
06/12/2023 |  18:34 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Додик по изласку из суднице: Ово је политички процес, не прихватамо БиХ изван Устава (ВИДЕО)

У монтираном политичком процесу, предсједник Републике Српске Милорад Додик данас у Суду БиХ. Са њим адвокати и правници и огрмона подршка пристиглих из свих крајева Републике Српске. Главни претрес против Додика и Лукића, због непоштовања одлука Кристијана Шмита, одгођен је до коначне одлуке о захтјеву одбране да се надлежност поступка са Суда БиХ пренесе у Основни суд у Бањалуци. Приједлог одбране јутрос је, у првом степену, одбијен. На њихову одлуку, правни тим у законском року најавио је жалбу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Како је креирана оптужница против предсједника Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, тако су "креатори" планирали и да почне главни претрес – "формално", у журби и уз кршење правних постулата. План ипак није остварен!

Испријечиле су се законске процедуре. И као бумеранг Кристијану Шмиту, америчком и британском амбасадору у БиХ и сарајевским  и федералним министрима вратило се непоштовање уставних и правних постулата и надлежности. Тачније њихово оглашавање у омиљеним медијима у којима су првенствено предсједнику Српске, већ изрицали "пресуду", најављивали чак и хапшења, не поштујући претпоставку невиности као фундамент сваког, па и овог, судског процеса. А управо то је тиму одбране био основ Приједлога за делегирање процеса са сарајевског на бањалучки суд.

- Овдје смо извукли као узорке као примјерке иступе Кристијана Шмита, неколико амбасадора и неколико министара који су у медијима прејудицирали кривицу Милорада Додика. Шпекулирали су ко, гдје, кад и на који начин ће га ухапсити. Дакле, он је крив, он је готов. Према томе, то је недопустив притисак на суд и овај суд је неповратно контаминиран. По нашој процјени једини начин је да макнемо се из Сарајева, јер овдје је највише тих чланака направљено, највише тих емисија, овдје живе и бораве сви ти који су утицали - рекао је Нобило.

О овом приједлогу Ванрасправно вијеће одлучивало је само који сат прије главног претреса који је почео вишеминутним аплаузом подршке предсједнику Српске. Упутиле су га десетине присутних само на галерији ове суднице. Но тај дио рочишта, очекивано, суд је цензуративно оставио само за властити архив.

- Ннама су рјешења о преносу надлежности уручена јутрос у пола 11, Жалба на рјешење има суспензивно дејство. Треба да се одлучи по жалби па тек онда главни претрес - истакао је у судници адвокат Горан Бубић.

Ваљда у журби, Ванрасправно вијеће "заборавило" је о својој негативној одлуци, да обавијести све странке у поступку. А по закону морало је!

- Ми смо странка у поступку , нама ништа није достављено - рекао је адвокат Миљкан Пуцар.

И судија Мирсад Стрика, није имао излаз. Одгодио је почетак главног претреса, по први пут у историји БиХ и демократских друштава уприличеног легално и легитимно изабраним званичницима због поштовања уставних и законских надлежности. И непоштивања одлука појединца а уз то и страног држављанина који се нелегитимно представља за високог представника. И то је суштина изричитости предсједника Српске како је по сриједи примарно политички, а не правни процес. И сарајевско – прозападњачки покушај обрачуна са Републиком Српском и њеним институцијама. Но тај покушај на земљу је првенствено бацио БиХ и њен суверенитет, каже Милорад Додик.

- Наш долазак овдје није признање једног незаконитог и неуставног процеса једног колонијалног понашања које руши Шмит и амерички амбасадор Мајк Марфи, који мисле да ће они урадити оно што имају намјеру. Ова земља припада свима, Република Српске је у уставном систему БиХ, али не у овоме што раде Шмит и Марфи. Српска пристаје на уставну БиХ, на Марфијеву и Шмитову, не пристаје, дакле ако нас буду гонили ми ћемо отићи - нагласио је Додик.

Потписујући указе и проглашавајући законе које је изгласала Народна скупштина Додик и Лукић само су вршили обавезу проистеклу из Устава Републике Српске. А Устав Српске усагалашен је са Уставом БиХ и то је прије скоро двије деценије безрезервно потврдила и Венецијанска комисија. Због тога ће и тим одбране, за разлику од креатора оптужнице, инсистирати искључиво и само на Уставним и законским одредбама.

- Тако да било какав пропис и на нивоу БиХ и да је у питању легитиман законодавац, што ми оспоравамо и персонално господина Шмита као високог представника, имамо ситуацију да се не може кршити Устав Српске, који је усаглашен са Уставом БиХ - јасан је Бубић.

А имају, упозорава одбрана, много шта још да оспоре. Између осталог и надлежност Суда БиХ да суди и пресуђује по уставно-правним питањима какво и јесте ово због којег је креиран оптужни акт.

- Ја не бих хтио улазити у конкретне ствари, јер биће дана за мегдана. Биће дана када ћемо ми то све поставити као правни проблем. Данас смо поставили питање права на поштени суд, други пут нешто друго, дакле ми смо све теме обрадили, будите сигурни - додао је Нобило.

У улози посматрача процеса од данас су и представници Центра за обнову међународног права из Београда. И они су тактику разрадили.

- Још од римског времена када су били дракони и тирани који су доносили уредбе и законе ово није виђено. У том контексту ће наш Центар да реагује и на међународном нивоу. Ми смо већ ангажовали и професоре из Њујорка, Вашингтона, Лондона и Франкфурта који ће дати правно мишљење како једна особа може да доноси законе - истакао је адвокат Игор Пантелић.

И како може да се оптужује и суди због поштовања уставних и законских обавеза!? Како год одгођени главни претрес, поново ће бити заказан, тек након што Апелационо вијеће Суда БиХ донесе коначно рјешење по већ најављеној жалби тима одбране на „брзинску“ негативну одлуку Ванрасправног вијећа. Рок за жалбу је три дана. А за одлуку Апелационог вијећа додатних 15 дана.