latinica  ћирилица
06/12/2023 |  18:37 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Из Српске јасна порука: У Дејтонском споразуму не постоји никакав ПИК (ВИДЕО)

Одмах након што је предсједник Српске из Сарајева поручио да странци неће управљати БиХ, наметати законе и судити легално изабраним представницима огласио се и Кристијан Шмит како би представио закључке управног одбора ПИК-а. Два дана ОХР је разматрао стање у погледу провођења Дејтонског мировног споразума - закључак увијек исти. Република Српска им је узрок проблема у подривању уставног поретка БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Из Српске порука - у Дејтонском споразуму не постоји никакав ПИК, него је ријеч о самопроглашеној неформалној групи за оцрњивање и блаћење Републике Српске.

Након дводневног засједања огласио се Савјет за спровођење мира. Без присуства руског амбасадора, поново су закључили да све што не ваља у БиХ, искључива је одговорност Републике Српске и њеног руководства. Посебну пажњу ОХР је посветио, како су рекли, "сецесионистичкој реторици владајуће коалиције у Српској и подривању уставног поретка БиХ".

- Милорад Додик подвлачи да не иде у сецесију ако каже у име ентитета, има тај и тај интерес у оквиру БиХ, онда добро. Ако настави то ће бити права препрека - рекао је Шмит.

Док оне који штите Устав и Дејтон оптужују за разградњу БиХ, Кристијан Шмит и амерички амбасадор Марфи су уствари они који једино имају задатак да смишљају како да загорчају живот у БиХ. И то врло успјешно раде, каже предсједник Милорад Додик .Понавља -ПИК је непостојеће тијело чије коминике нико не чита.

- Они нешто сједе у непостојећем ПИК-у и одлучују о томе шта би неко требао да послуша. Само ћу да кажем да у Српској нико то не користи, нити чита - рекао је Додик.

У саопштењу ОХР-а таргетирана је и Народна скупштина, јер им смета свака институција која ради демократски и која је утемељена на вољи народа, за разлику од њих - каже предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. Јасно је каже, да Српска неће бити проточни бојлер за једноумље ОХР-а, те да јој нико неће наметати законе.

- Република Срспка је један свјетионик који говори о томе да народи морају суверено да додносе одлуке, да договором чувају мир и то су принципи на којима је донесен Дејтонски споразум. Сарадња народа и сагласност народа и ентитета. А све што данас ради ПИК и страни амбасадору и покушава да уради нелегални високи представник је управо кршење Дејтонског споразума и угрожавање мира - навео је Стевандић.

- И замислите они траже да се почне сарађивати с "високим представником" и просто је невјероватно да тражите да неко са вама сарађује а потпуно је јасно да сарадња мора да буде са званичницима, с онима коју су у складу с Уставом и другим надлежностима, а они не припадају тој категорији људи - сматра делегат у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић.

То појединим политичарима из Српске не смета. ОХР и Шмит посебно су се захвалили невладиним организацијама и појединим политичарима на успјешној сарадњи.Међу њима и Јелена Тривић. Радован Ковачевић сматра да забрињава што, како каже, ванпарламентарна Тривићева учествује у блаћењу и ширењу мржње према Републици Српској. Јер самопроглашена неформална група ПИК само томе и служи, каже Ковачевић.