latinica  ћирилица
06/12/2023 |  18:49 | Аутор: СРНА

ПДП предложио резолуцију о афирмисању уставног поретка и политичког суверенитета Српске

Представници руководства ПДП-а предали су данас на скупштински протокол приједлог резолуције о афирмисању уставног поретка и политичког суверенитета Републике Српске и БиХ с циљем да се о њој расправља на наредној редовној сједници парламента Српске.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Миланко Михајилица сматра да је ријеч о важном акту о којем треба да постоји дијалог свих страна, а подразумијева и то да функционери Републике Српске скрате своје мандате, као и други представници власти на нивоу БиХ, односно да наредне године буду одржани и локални и општи избори.

- БиХ не може да уђе у ЕУ док имамо ОХР, високог представника и остале стране туторе. Око тога се требамо договорити и спровести бројне реформе, почевши од правосуђа. Желимо створити нове претпоставке у друштву - рекао је Михајилица новинарима у Бањалуци и напоменуо да је Република Српска и даље на мети страних фактора.

Он је истакао да је у вези са резолуцијом јасно дефинисан став ове странке да високог представника у БиХ нема - не само да га нема у смислу да није изабран релевантним одлукама Савјета безбједности УН, већ и да раније наметачке и незаконите одлуке високих представника за њих нису легитимне.

Михајилица је рекао да се резолуција односи и на реформе правосуђа, изборног законодавства и јавног информисања како би биле добијене претпоставке за нормално одржавање локалних и опших избора наредне године.

Потпредсједник ПДП-а Милко Грмуша рекао је да је став ПДП-а да не постоји више простора за било какав међународни интервенционизам у БиХ.

- Сматрамо да високи представници никада нису имали и немају право да било шта законски намећу - рекао је Грмуша након што је данас у просторијама Скупштине одржан састанак посланика и других представника ПДП-а у вези с предајом резолуције о афирмисању уставног поретка и политичког суверенитета Српске и БиХ.

Он је поновио да на основу предложене резолуције наредне године треба бити измијењен Изборни закон БиХ, да буду обезбијеђени ванредни општи избори, те споје локални и општи.

Грмуша је рекао да Уставни суд БиХ мора да постоји и у складу с тиме да само домаћи држављани могу бити судије у њему и да поштују законске одредбе, док је у погледу евроинтеграција нагласио да је разочаран приступом ЕУ када је ријеч о приступу БиХ тој заједници